Atrakcije u Grčkoj

 

Teško da bilo koja zemlja u Europi, dapače u cijelom svijetu, ima toliko drevnih i povijesnih lokaliteta kao Grčka. Stoga je nemoguće spomeniti sve njih, a kamoli ih sve pobliže opisati. Kako bi ste na vrijeme mogli planirati odmor, izdvojili smo za Vas najpoznatije znamenitosti koje bi ste mogli i trebali posjetiti. U podregiji će te pronaći ostala znamenita zdanja, izvanredne festivale i zanimljive aktivnosti, koji će Vaš odmor učiniti nezaboravnim.

 

Atena

U niti jednom drugom gradu na svijetu ne susreću se dva tako različita svijeta kao u Ateni, gradu, koji je ime dobio po grčkoj boginji mudrosti, Ateni. Ovdje su bogovi i mitovi antike još uvijek tako živi kao prošlost i sadašnjost.

Nekada su posjetitelji Grčke pravili veliki luk oko Atene, jer se grad smatrao prljavim i kaotičnim, dok se danas grad pokazuje u najljepšem svjetlu, osobito nakon što se značajno poboljšala infrastruktura za Olimpijske igre 2004. godine. To je dobro, jer postoji još mnogo toga za otkriti u ovom gradu.

Zdanja poput akropole i samostana Daphni su već odavno na listi UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

Bez obzira na njenu prošlost, Atena je danas moderna kao i svaki drugi veliki grad u Europi - trgovački centri, cijeli cafe barovi i taverne te još mnogo, mnogo toga. Dođite i sami se uvjerite u atenine ljepote!

 

Atenska akropola

Ako se priča o akropoli, onda se najčešće misli na onu u Ateni. Akropola je u biti ništa drugo, nego tvrđava smještena na najvišem dijelu jednoga grada. Mnogi gradovi u Grčkoj, osim Atene, posjeduju svoju akropolu, ali atenska akropola je zasigurno najpoznatija među njima.

Na ravnoj, oko 150 m visokoj stijeni u središtu Atene nalazi se impresivna tvrđava - akropola, koja stražari nad gradom te se danas ubraja u UNESCO-vu svjetsku kulturnu baštinu.

 

Epidaurus - istovremeno dvije poznate znamenitosti

Nedaleko od Atene, u Epidaurusu, nalaze se istovremeno dvije poznate znamenitosti - kazalište i asklepijevo svetište.

Odmah ponad Epidarusa uzdiže es planina Arahneo - Arachnaion, kao što se u Agamemnonu naziva Eshil. Tu na zelenom obronku brežuljka, leži kazalište u Epidauru. Najpoznatije i najbolje očuvano antičko kazalište je izgrađeno u 3. st.pr.Kr. Kazalište može primiti oko 14.000 gledatelja, a pored svog jedinstvenog položaja i izgleda poznat je i po nevjerojatnoj akustici - čak i na najvisočijim stepenicama, na visini od 22 m, svaka riječ izgovorena na pozornici se čuje jasno i glasno. Na ljeto se ovdje održava Festival igara Epidaurus.

Druga atrakcija je asklepijevo svetište, boga liječništva. Od 6. st. prije Krista služilo je kao bolnica, gdje su se ljudi liječili kroz ritualna pročišćavanja. Zdanje je jako dobro očuvano i mnogi dijelovo kompleksa se mogu posjetiti, npr.: spavaonice, dnevni boravak i asklepijeva tvrđava.

 

Olimp

Na Olimp planini su, prema grčkoj mitologiji, živjeli bogovi. Olimp je i najviša i najljepša planina Grčke, visoka 2.917 m, a nalazi se na poluotoku Peloponezu u Tesaliji. Njen najviši vrh je Mitikas, visine 2.917 m. Do njega se dođe vrlo lako i to preko vrha Skala (2.866 m). Njena flora i fauna su jako posebni, a geološki oblici također. Od 1938 Olimp je zaštićeno prirodno područje.

 

Korintski kanal

Korintski kanal spaja Korintski zaljev sa Saronskim zaljevom u Egejskom moru. Prolazi kroz uski Korintski prolaz i razdvaja poluotok Peloponez sa ostatkom grčkog kopna, čineći ga tako otokom. Kanal je dug 6,3 km, širok 21 metar i građen je u periodu od 1881.-1893.

Pogled na njega, pogotovo sa mosta koji prelazi kanal i gleda i na ponor dugačak 76 m, je impresivan.

Korintski kanal je smatran velikim tehničkim dostignućem svoga vremena. Preko njega se put za manje brodove skraćuje za 400 km. Danas ovaj kanal pretežno koriste turistički brodovi (godišnje prođe oko 11.000 brodova). Na oba kraja kanala se nalaze pokretni mostovi za promet, koji kada prolaze brodovi se spuštaju na dno kanala.

 

Najpoznatija olupina Grčke

U napuštenoj uvali, na Jonskom otoku Zakynthos, leži najpoznatija olupina u cijeloj Grčkoj. Samo preko mora se može doći do ove uvale, čije strme hridi vode i do 200 m u ponor. Brod je u svoje vrijeme bio nakrcan krijumčarskom robom te je zapao u oluju. Kada im se približavala obalna patrola, sa namjerom da im pomogne, posada broda se uspaničila, radi robe koja se nalazila na brodu, te su ga zapalili. Od tada se ostaci broda nalaze u uvali.

 

Toplice Embros na otoku Kos

Nedaleko od grada Kos nalaze se toplice Embros, prirodnim izvorom sa temperaturom vode oko 80 stupnjeva, koji izvire u planinama, a ulijeva se u more. U toplicama se može kupati što mnogi posjetitelji i čine u prirodnom kamenom bazenu. Izvoru se pripisuju ljekovite moći koje pomažu pri reumi i bolesti zglobova.