Aktivnosti i atrakcije u Provansi

Kao što je provansalski krajolik bogat raznolikostima, tako je i raznovrsna ponuda atrakcija i znamenitosi za razgledavanje. Grci, Rimljani i Arapi ostavili su mnoge tragove kroz povijest, što otkrivaju i brojna mjesta. Za lakše planiranje odmora u Provansi od samog početka, izdvojili smo neke od najvažnijih i izvrsnih atrakcija, iako su one samo manji dio onoga što se nudi. Puno zabave prilikom otkrivanja provansalskih čudesa, želimo Vam već sada !

Samostan cistercita u Sénanque

U središtu polja lavande leži ovaj samostan, osnovan u 12.stoljeću. Ispunjen skladom i mirom očarava sve posjetitelje ovog osamljenog mjesta. Već od 1989.godine, redovnici žive u ovoj opatijskoj zajednici. Samostan pripada značajnijim građevinama provansalskog romantizma, a može se posjetiti tijekom čitavog dana, osim u ljetnim mjesecima, kada se su posjete ograničene na popodnevne sate.

Papinska palača u srcu Avignona

Papinska palača uzdiže se visoko na stijenama iznad Rhône. Potječe iz 14.stoljeća i prilikom posjeta još uvijek se osjeća nekadašnja moć koja je vladala odavde. Impozantan dio čini katedrala Notre-Dames-des-Doms zajedno sa papinskim vrtom. U ljetnim mjesecima može se vidjeti umjetnička izložba, a u unutrašnjem dvorištu održavaju se kazališne predstave i druge kulturne priredbe. Palača je otvorena svakodnevno.

Planina Sainte-Victoire

Posjetite zavičaj slikara Paula Cézannea i dopustite da Vas ovo jedinstveno mjesto očara. Nad crvenom zemljom izdižu se bijele stijene prema plavom nebu. Poznata je silueta ovih strmih stjenovitih zidova, zavičajnih planina Aix-en-Provencea, prije svega iz Cézanneovih slika. Zadivljen ovim prostorima, Picasso je kupio dvorac u Vauvenarguesi gdje je i pokopan. Ovdje se nalazi i put koji vodi do samostana pored provansaLskog križa Croix de Provence, odakle se pruža divan pogled.

Vaison-la-Romaine

Pod ovim malim gradom na obali rijeke Ouvèze skriven je velik dio provansalske prošlosti. Prilikom iskopavanja ispod jednog grada je nađen rimski grad Vasio Vocontiorum, a keltski grad iz 4.stoljeća pr. Kr. nađen je ispod današnjeg grada. Vrijedan razgledavanja je i 17 metara širok rimski most preko rijeke Ouvèze, koji je i danas u upotrebi.

Renesansni dvorac Grignan

Ovaj impozantni renesansni dvorac potječe iz 11.stoljeća, otkada je kroz stoljeća mijenjan i nadograđivan. Poznat je najviše po markizi od Sévigné koja je napisala više od 1500 pisama svojoj kćeri. Danas je dvorac otvoren za posjete i u njemu se također odvijaju kazališne priredbe i zabave. Stručno vođenje kroz dvorac je moguće svakodnevno, osim zimi kada je ograničeno.

Festival d'art lyrique

Operni festival Festival d'art lyrique ima dugu tradiciju. 1947.godine po prvi put ga održava ''Creme de la Creme'' iz Sängerna, dirigenti i režiseri na prostorima l’Archevêchéa, u katedrali St-Sauveur i 6 drugih mjesta. Od 1998.godine je dostupan i široj publici, te se uz festivale u Bayreuthu, Salzburgu i Glyndebourneu etablirao kao klasičan glazbeni festival Europe.

Zaronite u dubine mora

Sredozemno more je raj za ronioce. Otočje i stjenovita obala oko Marseillea je odlična za ronjenje i na raspolaganju su organizirane škole ronjenja. Za iskusne ronioce pred otočjem će se naći olupine potopljenih brodova, od kojih neke leže na morskom dnu već više od 2000 godina. Preporučamo posjet i podvodnom parku u zaljevu La-Mugel kod La Ciotata. Stoga otkrijte sasvim drugu stranu provansalske obale!

Divlji zapad kod OK Corral parka

Ovaj park sa aktivnostima za slobodno vrijeme dočekuje posjetitelje sa manirima divljeg zapada, potkovama, konjima i indijancima. Dnevni kaubojski ''show'' brine se za nezaboravan doživljaj na odmoru, ispunjen zabavnom i uzbudljivom akcijom. Čak 30 voznih atrakcija dočekat će velike i male, a na raspolaganju je čak i kupalište na otvorenom. Park je smješten u Cuges-les-Pins (Bouches-du-Rhône) središtu trokuta između Marseillea, Toulona i Aix-en-Provencea. Od sredine srpnja do početka rujna, park je otvoren svakim danom, u ostalim mjesecima su posjete ograničene, dok je od prosinca do ožujka zatvoren.