Francuske regije vina

Francusko vino spada već stoljećima u sam svjetski vrh i nerijetko je o njemu pisala povijest. Kao nijedna druga zemlja Svijeta, Francuska kombinira svoje vino sa kulturom i spravlja prava kulinarska umjetnička djela. Za sve svjetske vinogradare francusko vino još uvijek vrijedi kao mjerilo. Različita podneblja i tla razlog su nevjerojatnoj raznovrsnosti, od laganih, bijelih vina iz doline Loire do težih, crnih vina iz pirinejskog juga.

Sasvim visoko na svakoj vinskoj karti već odavno stoji vino iz Bordeauxa i Burgundije. I regija Champagne, sa svojim pjenušavim vinima, je Francuskoj donijela svjetsku slavu. Ovdje vrijedi pravilo: ''Često kopirano, ali nikad postignuto''. Ove kapljice su poznavateljima sasvim jedinstvene. Po posebnosti su znana imena, poput Mouton-Rothschilda, Kruga ili Chambertina.

Osim proslavljenih koji se izvoze, u mnogim regijama se proizvodi vino jedva poznato izvan svog okruženja. U Nizzi morate probati bijelo vino Bellet, a pjenušac u Limouxu. Uz ugodnu večer u kući za odmor, u svakom slučaju je nezaobilazna čaša dobrog vina regije u kojoj provodite odmor. Još pokoji suvenir koji ćete ponijeti kući kao uspomenu i to je sve.

Vinogradi i Francuska vina

Jeste li znali da...

... više od pola milijuna ljudi Francuske proizvodi vino?

... se vinova loza u Francuskoj uzgaja na površini od milijun hektara ?

... je 1954.godine potrošnja vina po stanovniku iznosila 140 l ( danas iznosi ''samo'' 67 l ) ?

... su zakoni o vinima u Francuskoj, najstroži poljoprivredni zakoni u Svijetu ?

... se na 50% poljoprivredne površine u Francuskoj proizvodi jednostavno, ali dobro stolno vino ?