Francuska kultura

Jeste li već proveli odmor u Francuskoj? - Ne ! Još razmišljate gdje trebate ići na odmor?

Kuća za odmor kao početak odmora u jednoj, za Vas novoj zemlji, kao što je Francuska, nudi mnoge prednosti. Brzo dođite u kontakt sa stanovnicima i napravite vlastiti raspored, te otkrijte svaki dan Vašeg odmora nešto uzbudljivo.

Francuska odmor i smještaj

O Francuskoj kao odredištu za odmor i francuskoj kulturi želimo podijeliti s Vama prvi dojam.

Francuska zauzima poziciju u Europi i Svijetu svojom karakterističnom kulturom, koju posebno određuje jezik (zaštita jezika i zakonodavstva). Politika medija je promoviranje vlastite kulture i jezika kroz film i glazbu. Francuska nameće Europskoj uniji, UNESCO-u i WTO-u svoj koncept zaštite kulturne raznolikosti: ''Kultura nije roba kojom se može raspolagati bez ograničenja''.

Skrb o zemlji i očuvanje bogate, materijalne i kulturne baštine zadatak je od nacionalne važnosti. Ovo podrazumjeva organizirane državne ili podržane aktivnosti koje doprinose stvaranju nacionalne i kulturne svijesti, učinkovito distribuirane javnosti. Na godišnjem kulturnom kalendaru nalaze se Dani nacionalne baštine, muzike ili kina koja na primjer nalaze ohrabrenje u narodu. Velikodušno skrojene kulturne priredbe podudaraju se sa podrazumjevanjem Francuske kao nacije kulture i Pariza kao kulturne metropole.

Njezina je povijest obilježila mnoge narode Europe i ostavila je svoj pečat na mnogim kulturama. Povijesna baština Francuske teško da se može sva nabrojati i ona je usko povezana sa njenom poviješću. Svjedok tome na tisuće je dvoraca koji se nalaze gotovo na svakom uglu, a Francuska arhitektura poznata je i priznata u cijelom svijetu. 

Od srednjeg vijeka pa sve do danas gotovo svi umjetnički stilovi ili su nastali u Francuskoj, ili tamo imaju svoje cijenjene predstavnike. To se odnosi i na arhitekturu, i na slikarstvo, kiparstvo, muziku, pa i književnost, visoku modu i dizajn. 

Književnost

Francuska se književnost smatra jednom od najraznolikijih i najbogatijih književnosti Europe, posebice zbog istraživanja pozicije individualca u društvu. Česti su romani o razmjeru među klasama, o neuravnoteženosti odnosa, iako su najcjenjenija francuska djela zapravo djela epika, a ne romani. Mnogo je Francuza dobilo Nobelovu nagradu za književnost, spomenimo samo njih nekoliko: Albert Camus, Jean-Paul Sartre (koji je nagradu i odbio), Claude Simeon od najsuvremenijih, možda i najpoznatije kojima pak nije dodijeljena nagrada, ali ih i danas rado čitamo: Victor Hugo, Honore de Balzac, Voltaire, Antoine de Saint-Exupery, Marcel Proust, Gustav Flaubert i nebrojeni drugi.

Muzika u Francuskoj

Muzička tradicija u Francuskoj isto je imala utjecaj i ostavila svoj trag u mnogim žanrovima. Francuski su kompozitori posebno imali utjecaj na razvoj klasične muzike i muzičari su bili poticani na rad i uživali su slavu posebice u dvoranama mnogobrojnih dvoraca. U 20. stoljeću brzo prodiru popularni žanrovi te se formira chanson francaise, odnosno novi žanr, Francuska šansona, koja se proslavila u čitavoj Europi, a isto možemo reći i za elektronsku muziku čiji je jedan od prvih autora bio Jean-Michel Jarre. Možda mislite da ne poznate suvremene francuske pjesme, no sigurno ne znate da je i David Guetta Francuz. 

Likovna umjetnost Francuske

Ipak najpoznatija djela Francuske kulture možda su baš nebrojena slikarska platna i utjecaj koji su ona imala na ostatak Europe. Kandinski, Le Brun, Matisse, Gauguin, Monet, Degas, Duchamp, Renoir i mnogi drugi, ovdje su se rodili i ovdje stvarali, pa ćete imati priliku posjetiti njihove rodne kuće i mnoge, mnoge muzeje koje krase njihova umjetnička djela. 

Dovoljno će biti da zakoračite u Pariz, ali doslovno i u bilo koji drugi gradić Francuske, da osjetite svu moć i veličanstvenost Francuske umjetnosti. Za ljubitelje umjetnosti i kulture ova je zemlja nezaobilazna meta.