Zanimljivosti u Akvitaniji

Akvitanija ima mnogo za ponuditi; povijesna imanja i dvorce, srednjovjekovna sela i gradove, čarobne krajolike koji čekaju da ih otkrijete. A pobrinula se i za zabavu obitelji. Kako biste saznali što ne smijete propustiti, izdvojili smo za Vas manji broj zanimljivih znamenitosti i atrakcija ove regije, a kako bi Vaš odmor od početka mogli isplanirati. Želimo Vam mnogo zabave i ispunjen odmor u jednoj od Novasol kuća za odmor.

 

Špilja Lascaux

Ova poznata špilja leži u dolini Vézère i prikazuje jedan od najstarijih umjetničkih djela čovjeka. Špiljski crteži koji su napravljeni vjerojatno prije 15.000 godina, prikazuju različite životinje, kao što je divlje govedo, konj ili jelen, a mogu se vidjeti i obrisi čovječe ruke. Špilja je otkrivena 1940.godine, a pristup je omogućen 8 godina kasnije. Navala posjetitelja uzrokovala je nažalost oštećenja na slikama, stoga je špilja 1963.godine, zatvorena za posjetitelje. Od tada se sistemima za provjetravanje pokušava očuvati to značajno umjetničko blago. Špiljski crteži se pak mogu vidjeti u vjernom prikazu originalne špilje.

Domme

Gradić Domme, perla je Dordogne. Ponad rijeke se uzdiže utvrda i otvara jedinstven pogled na Périgord Noir. Odavde potječu i takozvani crni dijamanti: tartufi, po kojima je regija i poznata. Na zidovima Porte des Toursa ostavili su svoje tragove i vitezovi templari.

St. Emillion

St. Emilion je srednjovjekovni gradić, okružen vinogradima, koji spadaju među najpoznatije u Francuskoj, a nalazi se i na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Mnoge popločane uličice pozivaju na romantične šetnje, a iz jedne od mnogobrojnih trgovina sa ručno rađenim predmetima, poput suvenira, odjeće, ukrasa ili ukusnih makrona, moći ćete ponijeti kući sebi omiljenu uspomenu sa odmora.

Prapovijesni muzej

Nacionalni muzej prapovijesti u Eyzies-de-Tayacu u kojem se mogu vidjeti prapovijesne nastambe i iskopine davno prošlih vremena.

Dvorac Pau

Dvorac Pau u Biarritzu (Atlantski Pirineji) mjesto je rođenja Henrika IV., iako potječe iz srednjeg vijeka, značajniju slavu stječe kasnije. Nakon restauracije Ludwiga Philippea, postaje muzej u kojem se danas može vidjeti izložba različitih predmeta iz vremena Henrika IV.

Zabavni park ‚La Cocinelle’

Mladi i stariji mogu se zabaviti u parku ‚La Cocinelle’, parku životinja i zabave, na rubu udoline Arcachona. 10 metara visok tobogan i više od 800 životinja oduševit će čitavu obitelj.

Park za djecu u Gujan Mestrasu

Ovdje se nalaze brojne atrakcije za djecu do 12 godina, a zabava je svakako na prvom mjestu: od divovskog tobogana, vrtuljka, gusarskog broda, dječjeg vlaka do trampolina, u kojima mogu uživati i nešto starije grupe. Stoga provedite dan ispunjen igrom i zabavom. Park je otvoren od travnja do listopada.