search

Južna Finska - vile, kuće i apartmani

Varsinais Suomi

Ovdje na jugu, oko grada Turku, nalazi se kolijevka Finske: Varsinais Suomi – ponosno područje. Na južnoj obali zemlje naselilo se prije mnogo, mnogo godina finsko pleme po kojima je današnja Finska i dobila ime. Jug Finske je podijeljen na tri regije: Kymenlaakso, područje oko grada Turku i Ålandski otoci.

Regija Kymenlaakso

U ovoj regiji se nalazi grad Kouvola, smješten u fantastičnom krajoliku i udaljen samo sat i pol vožnje od Helsinkija. Smatra se vratima nacionalnog parka Repovesi i odavde svakodnevno prometuju vlakovi u susjednu Rusiju. Muzeji i umjetničke četvrti pokazuju da regija i kulturološki ima mnogo toga za ponuditi.

Kroz regiju protječe rječica Kymijoki, kojoj okolica duguje zahvalnost zbog ranije industrijalizacije područja. Jedinstvena priroda nudi brojne mogućnosti za aktivan odmor na otvorenom: izmjerite Vašu snagu na brzacima rijeke Kymijoki ili odigrajte opuštajuće partije golfa. Duž obale postoje mnogi mali povijesni lučki gradovi kao što su Hamina i Kotka. Ribolov ovdje još uvijek igra glavnu ulogu, pa kupiti svježu ribu nije uopće problem.

Turku i okolica

Turku je najstariji finski grad i bio je nekada i prijestolnica. Grad danas svojim izvornim šarmom očarava sve posjetitelje. Šetnjom uz rijeku Aurajoki prolazi se pored katedrale i dvorca, simbolima grada. Uživajte u atmosferi riječne obale u jednom od brojnih kafića ili restorana koji se nalaze na rijeci Aurajoki. Grad Turku će 2011 godine biti Europski glavni grad kulture – s pravom.

Otoci Åland

Oko 6.500 otoka i grebena zajedno čini takozvani Åland arhipelag, a koliko ih je točno nitko ne zna. Svako toliko se nađe neki novi, koji do tada nitko nije pronašao. Krajolik i priroda su jedinstveni te iznova i svakodnevno očaravaju posjetitelje svojom ljepotom. Jedinstvene su i poštanske markice Ålandskih otoka, koji se prodaju u samo jednoj pošti na otoku, kao i zastava Ålandskih otoka pod kojom plovi većina finskih trgovačkih brodova. Po završetku Krimskog rata u 19. stoljeću Ålandski otoci su demilitarizirani – ugodnije i mirnije mjesto za odmor ne možete si poželjeti. Osluškujte valove kada udaraju o stijene i uživajte u miru, daleko od masovnog turizma. Nakon toga, nećete se htjeti vratiti doma. Pročitajte više na stranicama Finske turističke zajednice.