Aktivnosti i atrakcije u Jezerskoj Finskoj

Jezerska Finska nudi najbolje mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, a osobito u vodenim sportovima. Ovdje se može veslati, jedriti, plivati i pecati. Regija ima puno toga za ponuditi i sa kulturne strane. Kako bi Vam pomogli u pravovremenom planiranju odmora, odabrali smo za Vas mali izbor znamenitosti koje bi ste trebali posjetiti. Unaprijed Vam želimo puno zabave i razonode!

Kuopio

Grad sa 75.000 stanovnika leži na rtu Kallavesi jezera. Procvat je doživio sredinom 19. st., kada je otvoren kanal Saimaa. On spaja grad sa finskim zaljevom. U Kuopio se nalazi zoološki vrt sa 40 različitih životinjskih vrsta, npr.: paunovi, nojevi, konji, magarci, koze,...

Različiti muzeji svjedoče o povijesti i o umjetnosti regije, kao na primjer muzej umjetnosti, pravoslavni muzej u kojemu su izloženi jedinstveni eksponati pravoslavnog umjetničkog blaga i Snellman muzej koji govori o životu filozofa, političara i novinara Johana Vilhelma Snellmana.

Mikkeli

Iako povijest grada seže u srednji vijek, gradske povlastice je dobio tek 1838 godine. Brojne građevine ukazuju na povijesne preokrete u Mikkeliju, tako na primjer kamena sakristija iz 16.st., pravoslavna crkva od cigle i još brojne druge građevine. Gradski muzeji također otkrivaju prošla vremena. U sjedištu muzeja može se mnogo toga saznati o različitim ratovima, koji niti pored Mikkelija nisu prošli ne primjećeno. U Puutaidesuurnäyttely se nalazi izložba sa drvenim umjetninama (otvoreno svakodnevno od svibnja do prosinca). Samo 4. lipnja svake godine moguće je ući u unutrašnju stanicu Mikkeli gdje stoji vagon maršala Mannersheima. Muzej Suur-Savo bavi se poviješću Mikkelija i regije te pokazuje u nekoliko zgrada povijesne predmete i fotografije.

Jyväskylä

Grad Jyväskylä leži na sjevernom ušću jezera Päijänne, a osnovan je 1837 godine. Zbog svojih visokoškolskih ustanova, bili su prvi u Finskoj, često ga se naziva “finskom Atenom”. U Jyväskylä postoji I nekoliko muzeja, između ostalog Alvar-Aalto muzej, koji se bavi životom poznatog arhitekta Alvar Aalto, koji potječe iz grada, te trgovački muzej, muzej umjetnosti, zrakoplovni muzej, muzej za obrt, primijenjena umjetnost i narodne nošnje, muzej za srednju Finsku kojemu pripada i muzej na otvorenom te izložba oružja. Tko planira obilaske muzeja, savjetujemo kupnju kombinirane ulaznice. Vrijedi za nekoliko muzeja i isplativija je.

Dvorac Olavinlinna na Savonlinna

Na malom stjenovitom otoku u Saimaa izgrađen je, drugom polovicom 18.st., dvorac Olavinlinna kao granično osiguranje prema Nowgorod kroz Erik Axelsson Tott. Dvorac je imao burne preokrete u povijesti te je nakon više borba za vlast bio u švedskim i ruskim rukama. Danas se ovdje svake godine država operni festival.

Botanički vrt Joensuu

U botaničkom vrtu Joensuu nalazi se preko 1000 biljnih vrsta najrazličitijih klimatskih zona. Tamo se nalazi jedna tropska kuća u kojoj su kornjače i zlatni kakadu Juuso koji priča. Između travnja i krajem rujna mogu se promatrati i najneobičnije vrste leptira. Park je otvoren tijeko cijele godine (osim utorkom).

Kajaani

Na rijeci Kajaaninjoki je osnovan grad Kajaani 1651 godine od strane grofa Petara Brahena. Ruševine dvorca Kajaani nalaze se u srcu grada sa 40.000 stanovnika. Među gradske atrakcije ubraja se drvena crkva u Paltaniemi, opremljena sa prekrasnim stropom I umjetninama na zidovima. Tu se često održavaju I koncerti. Tko je zainteresiran za umjetnost, trebao bi posjetiti muzej umjetnosti u Kajaani. Kainuu muzej govori o povijesti kalevala I dobivanju prirodnih čajeva.