Aktivnosti i atrakcije u Finskoj

Finska je prepoznatljiva prije svega po svojim prelijepim krajolicima, koji se većim dijelom sastoje od šuma i voda. Njena priroda je atraktivna i poziva na brojne aktivnosti na otvorenom - pješačke i planinarske ture, vodeni i zimski sport su samo neki od brojnih mogućnosti. Glavni grad Helsinki nudi široki kulturni program, koji i na odmoru nudi veliki broj varijacija. Kako bi ste na vrijeme mogli planirati Vaš odmor i sve popratne sadržaje, izdvojili smo za Vas, iz svake regije, najpoznatije znamenitosti i atrakcije. Ovdje će te naći kratki isječak o finskoj raznolikosti, a ostale atrakcije će te, naravno, pronaći pod odgovarajućim područjima.

 

Dvorac Turku

Na jednom otoku u Aurajoki stoji ovaj dvorac već od kraja 13. st. Prvobitno je bio zamišljen kao logor za vojnike, ali je kasnije postao sjedište Johana Vasera (sina Gustava Vasera) i njegove žene. Šteta nastala u 2. svjetskom ratu je u potpunosti popravljena i danas dvorac sjaji starim sjajem. Muzej priča priču burne povijesti dvorca, a u božićno vrijeme se može uživati u poznatom postavljenom božićnom stolu.

 

Kiseleff kuća u Helsinkiju

Pri posjetu Helsinkiju obavezno treba posjetiti trgovine u Kiseleffovoj kući. Sagrađena je u 18. st. te je između 1816 i 1818 strukturno izmijenjena. U njoj se ističu se brojne male trgovine i neobična roba - finski dizajn, neobične umjetnine i lijepi suveniri se mogu tamo kupiti. Postoji i izložba dječijih igračaka koja pokazuje stare lutke i ostale povijesne igračke te jedan kafić.

 

Sveto brdo Saana

Sveto brdo Saama leži u Laponiji i uzdiže se ponad sela Kilpisjärvi kao Tischberg 1.029 m. Već stoljećima je cijenjen od strane prastanovnika Laponije. Postoji jedna pješačka staza do vrha, međutim niti jedam Saam još uvijek ne smije kročiti na njega. Sa samog vrha se nudi prekrasan pogled na cijelu regiju.

 

Najvažniji finski spomenik: Suomenlinna

Godina 1748: na šest nenaseljenih otoka ispred glavnog grada Helsinkija počinje gradnja tvrđave Viaponi (Sveaborg) kroz Švedsku, kojom se želji osigurati granicu između dvije zemlje. Tvrđava slovi kao nesavladiva. Ali, 60 godina kasnije rusi zauzimaju tvrđavu te u krimskom ratu trpi napade francusko-engleske flote. U 2. svjetskom ratu tvrđava dobija današnje ime - Suomenlinna. Do početka 70-ih godina bila je u rukama finske vojske, a danas je Suomenlinna najvažniji spomenik zemlje te stoji kao dio svjetske kulturne baštine na UNESCO-vom popisu.

 

Plemići - palače u zemlji

U cijeloj Finskoj se nalaze brojne palače, a najstarije od njih datiraju iz doba Vasera (16.st.). Radi se o nekadašnjim velikim poljoprivrednim imanjima obrađivanim od strane plemića. Kasnije su se gradile industrijske zgrade koje su do danas ostale dobro očuvane ili su renovirane. Mnoge palače su izgrađene u ono vrijeme od strane utjecajnih obitelji, Horn i Fleming. Najstarije, još uvijek očuvane kuće, su Kankas u Masku, Vuorentaka u Halikko, Qvidja u Pargas, Sundholm u Uusikaupunki i Svidja u Sjundeå. Danas su većinom tamo smješteni muzeji, starački domovi ili prostori za savjetovanja, zasjedanja...