search

Sinajski poluotok, odmor između Afrike i Azije

Ugodne temperature u odlična kvaliteta mora tijekom cijele godine privlače posjetitelje iz Europe koji bi voljeli provesti svoj odmor u kući za ili apartmanu na Sinajskom poluotoku u Egiptu.

Omiljena odredišta na Sinajskom poluotoku

  • Sharm el-Sheikh: Poznat kao najomiljenije ljetovalište i uopće morsko odredište cijelog Egipta, a leži u Akapskom zaljevu. Kozmopolitski šarm začinjen egzotikom i krasnim plažama pravi su sastojci za recept koji je ovo mjesto učinio rajem za različite vrste odmora.

  • Dahab: Na arapskom dahab znači zlato i omiljeno je mjesto za odmor u kojem ćete uživati u ronjenju i sunčanom  obiteljskom odmoru. Nalazi se približno 90 km sjeverno od Sharma el-Sheikha i diči se lijepim plažama, egzotičnim ribama i koraljima.

  • Montazah: Montazah je ekskluzivni dio Sharma el-Sheikha. Radi se o uvali s pogledom na obližnji otok Tiran. Ovdje ćete uživati na najboljim plažama Sharma el-Sheikha i u prvorazredni ronilačkim pothvatima okruženi nevjerojatnim podmorjem.

Montazah na Sinajskom poluotoku – Zbogom buko!

U Montazahu ćete se nalaziti u središtu te na idealnoj udaljenosti od zabavnih sadržaja, a istovremeno provodite odmor nekoliko koraka od plaže. Za vas su tu klasične sportske aktivnosti poput surfanja i jahanja konja, ali i posebne poput jahanja deva zlatnim plažama. Opustite se i zaboravite na svakodnevni stres. Priuštite si šalicu kave u mirnom lokalu prije romantične šetnje dok vas prati zalazak sunca. U Montazahu na Sinajskom poluotoku pronaći ćete optimalan izbor trgovina i restorana tako da ćete moći birati i dobro se zabaviti. Osim opuštanja na plaži možete biti opušteni i s prijevozom do zračne luke koja je udaljena samo 15 minuta vožnje.

Čime se zabaviti na Sinajskom poluotoku

Trg Soho Square u Montazahu

Trg okružuje fontanu, a oboje okružuju restorani, kafići, pa čak i jedan britanski pub s kuglanom. Među restoranima ne nedostaje raznolikosti, a u jednom se poslužuje: kineska, indijska, tajlandska i tradicionalna egipatska hrana, tako da cijela obitelj može zajedno jesti specijalitete s različitih strana svijeta.

Jabal Musa – Brdo Sinaj

Jabal Musa u prijevodu glasni Mojsijeva planina, a mi ga nazivamo brdo ili planina Sinaj. Visok je 2285 m. Planina je sveto mjesto ne samo kršćanima već i pripadnicima drugih abrahamskih religija, dakle judaizma i islama. Abrahamska mitologija kaže da je Mojsije od Jahvea na vrhu planine primio deset zapovijedi. U Starom Zavjetu nosi i naziv Horeb, na hebrejskom Har Sinai, a arapsko ime je Jabal Musa ili Tur Sina.

Uspon možete početi na devama poznatom stazom Sikket el-Basha ili „Mojsijevom stazom“ (Sikket Syedna Musa). Mojsijeva staza sastoji se od više od 3700 granitnih stuba, a napravio ih je jedan redovnik koji je tako ispunio svoj zavjet. Organiziraju se noćni obilasci tako da imate priliku gledati izlazak sunca s vrha Sinaja. Obvezno se o ponudama za izlete raspitajte na licu mjesta.

Samostan svete Katarine

Grči pravoslavni samostan je sagrađen sredinom šestog stoljeća i jedan je od rijetkih iz tog razdoblja koji je zadržao svoju funkciju. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1586 metara u podnožju brda Sinaj. Utemeljio ga je car Justinijan I. Veliki. Nalazi se na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a u njemu se čuva nevjerojatna zbirka ranokršćanskih iluminiranih i ikona. Uvijek je uživao posebnu zaštitu i samostalnost, a sigurno je dragulj koji morate posjetiti.