Aktivnosti i atrakcije na otoku Bornholmu

Otok Bornholm je poznat po dimljenoj haringi, okruglim crkvama i pješčanim plažama na jugu, ali i po mnogo čemu drugom, kao npr. mnogim muzejima kao što su Muzej umjetnosti (Bornholms Kunstmuseum), Oluf Høst muzej ili Muzej Bornholma. Doživite i ostatke utvrde Hammershus, okrugle crkve i ”Rokkestenen” (balansirajuće kamene gromade).

Djecu će oduševiti posjet bornholmskom srednjevjekovnom centru, zatim NaturBornholmu ili Jobolandu, gdje se tijekom ljeta nude raznolike aktivnosti. Kušajte i zasladite se raznim specijalitetima Bornholma, koji se nude u restoranima diljem otoka, ali koje i sami možete pripraviti u svojoj vili, kući za odmor ili apartmanu.

Tijekom ljeta se na Bornholmu održavaju razne športske manifestacije i glazbeni festivali, dok godišnje lučke fešte predstavljaju veliki dogadjaj u regiji.

Napravite dobar posao tako što ćete kupiti proizvode od stakla i keramike kod jednog od obrtnika koji izradjuju umjetničke uzorke, kao i kod tekstilnih umjetnika, slikara, skulptora i mnogih drugih nadarenih umjetnika.

Ne zaboravite posjetiti Christiansø, gdje ćete uživati u predivnoj prirodi.

Joboland - Brændegårdshaven

Upotpunite svoj dan tako što ćete posjetiti Joboland -Brændegårdshaven u srcu Bornholma. Ovdje Vas očekuje čitav niz atrakcija za velike i male, izmedju ostaloga vodeni park, park za penjanje i zoološki vrt.

Trgovine

Posvuda ćete naći male trgovine sa osnovnim životnim namirnicama, od kojih neke otvorene samo tijekom ljeta, ali i supermarkete u svim većim gradovima na Bornholmu kao što su Rønne, Nexø, Aakirkeby i Allinge. Rønne pored ostaloga ima pješačku zonu gdje možete obilaziti mnogobrojne male trgovine.

Insidertipps

Bornholm privlači mnoge umjetnike, koji na otoku nalaze inspiraciju u svjetlu, ugodjaju i lijepoj prirodi.

Puhači stakla i keramičari su na veoma dobrom glasu i posvuda na otoku u radionama nadareni umjetnici rade na uzorcima, koje potom izlažu i rado prodaju. Jedna ručno izradjena tunika je npr. uvijek lijep podsjetnik na poseban godišnji odmor.

Lokalne osobitosti

Zašto ne biste svoj posjet Bornholmu u Danskoj iskoristili i za degustaciju nekih od specijaliteta otoka? Izmedju ostalih možete kušati Kjærstup čokoladu, Boisen sladoled, Svaneke pivo, Lehnsgaarder ulje repice, Bornholmske sive kekse( Graukekse), brašno iz bornholmskog mlina sa valjcima, Bornholmer Aqavit, sir iz mljekare Klemensk ili pak bornholmski senf.

Bornholm je dio Europske suradnje Regionalna kultura jela, koja radi na prezentaciji i ponudi lokalnih životnih namirnica. Ove kulinarske delicije ne raduju samo goste, nego ih i sami stanovnici Bornholma znaju izuzetno cijeniti.

Partneri Regionalne kulture jela su restorani, koji preradjuju i pripravljaju jela od otočkih proizvoda, kao i gospodarstva i proizvodjači robe, koju ovi plasiraju.

Jednostavno slijedite logo Regionale Esskultur, ako želite uživati u dobrom jelu od bornholmskih proizvoda ili ako želite posjetiti mjesta gdje se oni uzgajaju tj. proizvode.