search

Sjeverna Moravska

Sjeverna Moravska je oblast sa velikim plodnim ravnicama koja završava na sjeveru planinskog lanca. Sjeverno od planinskog lanca protežu se èak i nizine poljskog dijela Šleske, južne padine su usmjerene na dolinu Morave i Moravskih vrata. Kroz Moravska vrata vodio je jedan od glavnih trgovaèkih putova. Prvenstveno za sol, ali je prolazila i Bernsteinova ruta kroz ova vrata.

 

Palača Hradec nad Moravicí i dvorac Hukvaldy su svjedoci starih dana kada su vladali knezovi. Oni su pored Wallachianskog muzeja na otvorenom u Rožnov pod Radhoštem i hodočašća Maria Pomocná nad Zlatými Horami ono što se mora posjetiti i svakako treba biti na vrhu liste pri posjetima zanimljivosti u sjevernoj Moravskoj.

 

Gotovo svaki grad u Moravskoj ima povijesni centar grada. Osobito dobro očuvani gradovi su Brno, Ostrava, Olomouc, Zlín, Jihlava, Telè, Kromeríž, Znojmo, Blansko, Vyškov, Šumperk i Jeseník koji trebaju biti navedeni.

 

Priroda

* Praded je druga najviša planina u Republici Češkoji i regija s najvišim jamstvom snijega. Snijeg se zadrži u pravilu do travnja.

* Jeseníky / Jeseník je šumovit i neravan prirodni rezevat.

*Spilje Na Spicaku i Na Pomezi nalaze se u neposrednoj blizini grada Jesenik.

*Posjetite močvarno područje Rejviz ili slapove rijeke Silver.