search

Južna Moravska

 

Ne samo ljubiteljima vina i pobornicima udobnosti, svima je regija toplo preporučljiva. Veći dio regije sastoji se od ravnica i brežuljaka s raširenim vinogradima. Na granici s Austrijom uzdižu se u središtu ravnog krajolika planine Palauan (Pálavské Vrchy), sjeverno od Brna prostire se Moravski Kras (Moravský kras). Jedan dio češko-austrijske granice formira rijeka Thaya. Thayini meandri i okolna šumovita brda su dio nacionalnog parka Thayatal. Na istoku regije protežu se već Bijeli Karpati.

Kad se pomisli na južnu Moravsku, onda je zasigurno jedna od prvih stvari koja asocira na nju – vino. Slikoviti moravski vinogradi, fantastični vinski podrumi i jesenska berba pripadaju upravo ovdje. Pri tome ne treba zaboraviti prelijepe južno moravske folklore koji su također usko povezani s vinom.

Posebna moć privlači i djeluje na posjetitelje Lednice-Valtice, koja se nalazi na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Grad Brno, centar regije, ima dugu povijest te brojne spomenike i očuvane građevine. Južnoj Moravskoj pripadaju i prelijepe narodne nošnje, ukrašene seoske kuće i tipična glazba koja posebno dolazi do izražaja na poznatim smotrama folklora u moravskoj Slovačkoj.

Južno Moravski krajolici su vrlo pogodni za sportske aktivnosti kao na primjer pješačenje, biciklizam, plivanje, ribolov i planinarenje. Bez obzira kako i gdje provodite Vaš odmor, zabave neće nedostajati.