Atrakcije u Beskidima

Prirodne i kulturne atrakcije

*Prekrasni dvorac u Frýdek-Místek, prvobitno gotička kula iz 14. st., u vrijeme renesanse je preuređen u dvorac, a kasnije je obrađen u barokni stil. Unutarnji dio je opremljen u povijesno-klasičnom dizajnu (viteška dvorana s grbom šleskog plemstva). Izložbe: zbirka namještaja aristokratske i građanske kuće u 18., 19. i 20. stoljeću. Bekidi - njegova priroda i ljudi. Hodočašća.

*Dvorac Hukvaldy nalazi se u Hukvaldy na području Frýdek-Místek. Prvi put se spominje davne 1285 godine i u sljedećih četiri stoljeća je bio sjedište biskupa iz Olomouca. Nakon požara 1762 dvorac je napušten i danas se ubraja u najveću ruševinu u Moravskoj,

*Brdo Lysá hora, visine 1.324 metra, je najveće brdo u moravsko-šleskim Beskidima. Na vrhu se nalazi televizijski toranj, a osim toga se nalazi i meteorološka stanica i na južnoj strani različite skijaške staze. Uspon na brdo Lysá hora je moguć iz zajednice Ostravica po crvenoj označenoj stazi, a traje 2-3 sata.

*Prirodni rezervat CHKO Beskidi je osnovan 1973 na prostoru veličine oko 1160 km². U najdragocjenije prirodno blago ubrajaju se izvorne džungle u kojima su nastanjene i žive brojne i dragocjene biljke i životinje (ris, terijeb, gušteri,...).

*Grad Frenštát pod Radhoštěm je poznat prije svega kao centar sporta i šetnje. Već 1884 godine ovdje je osnovana prva Udruga šetača u bivšoj austo-ugarskoj monarhiji. U Horečky, jednom dijelu grada, postoji skijaško područje sa skijaškim liftom i skakaonicama. Nova romantična zgrada gradske vijećnice iz 1891 godine dominira trgom na kojemu se, između ostalog, nalazi i stup sv. Djevice, kip sv. Florijana i kamena fontana Neptun.

 

Aktivnosti

 

  • Skijaški centar Pustevny (620-1.095 metara nadmorske visine) udaljen je oko 6 km od grada Frenštát pod Radhoštěm. Skijaški teren je prilagođen kako za početnike tako i za vrsne skijaše. Postoji skijaško dizalo sa dva sjedala, više žičara i sniježnih topova koji se brinu za skijaše i skijaške staze.
  • Moderni vodeni park Olešná kod Frýdek-Místek rado je posjećen kako ljeti tako i zimi. Voda u parku je oko 28°C, a postoje i brojne vodene atrakcije, između ostalog jedan vodopad, riječni brzac, više vodenih topova, dva tobogana, sauna...
  • Akumulacijsko jezero Těrlicko na jezeru Stonávka (277ha) napravljeno je 1962 godine. Danas se u njemu može kupati, jedriti ili skijati na vodi. Na jezeru se nalazi više restorana i kioska kao i jedan kamp. Oko jezera vodi poznata euroregionalna biciklistička staza.
  • Jedinstveni uski željeznički kolosijek povezuje zajednice Třemešná ve Slezsku (s priključkom za obični vlak) sa postajom Osoblaha, koja se nalazi gotovo na granici sa Poljskom. Ruta je dugačka skoro 20 km, a najveća brzina vlaka iznosi udobnih 40 km na sat.