search

Odmor u Beskidima

Danas se posebice moravsko-šleske Beskidi kolokvijalno nazivaju Beskid planine. Ovo je dio Beskida, koji se nalazi na sjevernom dijelu granice između Češke (točnije Moravske i Šleske) i Slovačke. To je i gornji tok rijeke Odre, pripada zapadnom podnožju Karpata i od nedavno ponovno utočište medvjedima i vukovima koji dolaze iz Slovačke.

 

Regija nudi odlične uvjete za sve željne odmora, kako za ljubitelje zimskih sportova (skijališta Lysá Hora, Pustevny, Solán i druge) tako i za šetače i planinare na ljeto te za sve one koji zbog živahne povijesti i brojnih znamenitosti i atrakcija dolaze ovdje (promatrački toranj Čartak, Frýdek dvorac, ruševine Hukvaldy).

 

Beskidi i okolica su također poznati i po brojnim povijesnim građevinama i gradovima koji su često još uvijek vrlo dobro očuvani. Muzej na otvorenom u Rožnovu pod Radhoštem ima takav jedan dragulj: drveni gradić koji je najstariji dio muzeja. Predložak za njegov izgled činio je Rožnovski trg na kojem su se do druge polovice 19. stoljeća nizale građanske drvene kuće. Pored gradske vijećnice i gostionice možete posjetiti i kuću pravobranitelja iz Velké Karlovice, drvenu crkvu sv. Ane iz Vetrkovice i restoran „Do zadnjeg groša“.

 

Svugdje u Beskidu još uvijek živi bogata kulturna tradicija koja se danas može doživjeti kako u festivalima folklora tako i u jedinstvenom glazbenom festivalu Janáceks Musiklašsko, drugim najstarijim festivalom na svijetu. Ljestvica pažljivo pripremljenog programa u čast svjetski poznatog skladatelja Leoša Janáceksa iz Lašsko, je još proširena sa poznatim glazbenim festivalom Janáckovy Hukvaldy.

 

Bez obzira na to što se planinski lanac Beskidi proteže kroz tri države (Češka, Slovačka, Poljska), cijela regija je od bilo kuda vrlo dobro dostupna. Upravo njihov položaj omogućava jednostavan i brz posjet poznatim mjestima u poljskom Beskidu Slaskim (Ustron, Wisla, Bielsko-Biala) ili slovačkom Kysuce (Cadca, Turzovka, Ošcadnica).

Najbolji način za opisivanje Beskidi su samo tri riječi: priroda, kultura i avantura. Sami se uvjerite u ljepote ove prekrasne i raskošne regije, mi Vas pozivamo i već sada želimo dobrodošlicu u Beskide!