search

Kuće za odmor Moravska

Moravska je pokrajina na istoku Češke koja zauzima približno trećinu zemlje. Bohemija, pokrajina koja zauzima dvostruko veću površinu i leži zapadno, i Moravska su kao brat i sestra, koji unatoč blizini i toplim obiteljskim vezama uvijek ističu svoj posebni i drugačiji karakter, a Moravci će se našaliti da se u Bohemiji šljive jede, dok ih se u Moravskoj koristi ispravno – od njih se pravi šljivovica. Šljivovica (slivovice) ovdje nije samo tradicionalna rakija već naslijeđe koje prožima gotovo sve aspekte kulture, gastronomije i tradicije, ali neće izostati ni iz suvremenih sadržaja i pop kulture. Da je Moravska država, šljivovica bi joj bila nacionalno piće. Naravno da ćete se u razlike između pokrajina Bohemija i Moravska morati uvjeriti sami, dakle kušati konkurentne lokalne specijalitete i donijeti svoj sud. Kuća za odmor ili apartman odlično su polazište za otkrivanje svih tekućih i drugih ljepota Moravske.

Apartmani Moravska

Apartmani Moravska

Izaberite upravo onaj apartman koji će vam ponuditi gotovo sve što tražite na svom odmoru. Ostalo ćete pronaći istražujući Moravsku. Ljubitelji prirode neće imati više prilika za uživanje nego što ih ovdje mogu pronaći u svim godišnjim dobima. Dok sjevernim dijelom pokrajine Moravska dominiraju planinski masivi među kojima su Králický Snežník, Jeseníky i Beskidi  (Beskydy), prema jugu se šire prostrane plodne ravnice koje završavaju svjetski poznatim vinogradima oko područja Velké Pavlovice, Kyjov, Bzenec i Mikulov. Ta južna područja najtopliji su dio pokrajine i možete ih iskoristiti za ljetovanje ili za jurnjavu bijelim zimskim padinama. Među brojne moravske prirodne atrakcije ubraja se prirodni rezervat Jeseníky s najvišim vrhom cijele pokrajine, Hruby Jesenik (1492 metara nadmorske visine) kao i nadmorski najviša željeznička postaja za brzi vlak središnje Europe u mjestu Ramzová na 760 metara nadmorske visine. U Pavlovskim planinama (Pálava) ljubitelji speleologije otkrit će tajanstvene špilje, a prelijepi klanci oduševit će sve ljubitelje dramatičnih krajolika. Pálava leži u južnoj Moravskoj među mjestima Dolni i Horni Vestonice te gradića Pavlov i Mikulov. Jeste li ikad čuli za aragonit? Taj mineral se kopa u špilji Zbrašovská jeskyne kod gradića Teplice nad Bečvou. Pećina ima hidrotermalno podrijetlo s godišnjim prosjekom temperature od gotovo 15 °C!

Kuće za odmor Moravska

Moravska zanimljivosti

Kao što su bogate moravske prirodne ljepote tako je bogata i njena povijest. Muzej na otvorenom, Modrá, smješten je nekoliko kilometara od grada Uherské Hradište i podsjeća na vremena Velikomoravske Kneževine koja je na vrhuncu moći bila u devetom stoljeću, a zauzimala je dijelove današnje Njemačke, Poljske, Ukrajine, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Srbije odnosno Vojvodine te čitave teritorije današnje Češke, Slovačke i Mađarske. Bila je to najmoćnija zemlja zapadnih Slavena. U replici slavenskog naselja možete sami isprobati već odavno zaboravljene obrtničke djelatnosti koje se još uvijek njeguje u ovom dijelu Češke. Vidjet ćete zanimljivu i jedinstvenu arhitekturu koja živi još samo u povijesti. Kneževina koja je doista bila carstvom 907. godine pokleknula je pred prodorom vještih konjanika, predaka današnjih Mađara, da bi konačno 1031. godine palo u češke ruke. Glavni grad Moravske sve do 1641. godine bio je centralno smješten Olomouc koji se nalazi u srcu pokrajine Moravska u kojem možete vidjeti fantastičnu Jupiterovu fontanu, gradsku vijećnicu iz petnaestog stoljeća s astronomskim satom, romaničku i gotičku katedralu svetog Vaclava iz dvanaestog stoljeća te kompleks Nadbiskupskog muzeja. Još od 1641. godine Brno, danas milijunski grad u kojem vam ništa ne nedostaje, je glavni grad Moravske, a ujedno i kulturno i političko središte regije.

 

Moravska je odlično mjesto za miran obiteljski ili zabavan odmor udvoje ili s prijateljima. NOVASOL će vam pomoći da upravo ona prava kuća za odmor ili apartman pronađe vas.

Putovanja Moravska