search

Moravska - vile, kuće i apartmani

Češka (Bohemija) i Moravska su kao brat i sestra, koji unatoč blizini i toplim obiteljskim vezama uvijek istaknu svoj karakter. I kako se već kaže, tko se svađa i zadirkuje taj se i voli, osobito u Češkoj. Tipično za ovo je i izreka iz Moravske koja govori o različitom korištenju šljiva, a glasi:

„U Češkoj ih jedu, a kod nas se od njih pravi i pije profinjena rakija.“

Posjetitelji će primijetiti najviše od svega kulinarske razlike, na primjer Kolatschen (poznati češki kolač od dizanog tijesta) u Moravskoj su manji i imaju Poridl i vrhnje kao punjenje dok se u Češkoj ovi sastojci stavljaju na vrh kolača.

Dok sjevernim dijelom zemlje dominiraju planinski masivi (npr. Králický Snežník, Jeseníky, Beskydy…), prema jugu se protežu mnoge plodne ravnice sa svjetski poznatim vinogradima oko Velké Pavlovice, Kyjov i Bzenec.

Među brojne moravske prirodne atrakcije ubrajaju se npr. prirodni rezervat Jeseníky sa najvišim vrhom u Moravskoj, Hruby Jesenik (1.492 metara nadmorske visine) kao i željeznička stanica za brzi vlak smještena na najvišoj razni srednje Europe u mjestu Ramzová na 760 metara nadmorske visine. U Pavlovskim planinama (Pálava) možete otkriti tajanstvene špilje i klance. Pálava se nalazi u srednjoj Moravskoj kod Javorícko, Mladec i Teplice nad Bečvou. Posebno se preporuča posjet aragonit špilji Zbrašovská jeskyne kod Teplice nad Bečvou. Ona ima hidrotermalno podrijetlo s prosjekom temperature od gotovo 15°C!

Kao što su bogate moravske prirodne ljepote tako je bogata i njena povijest. Muzej na otvorenom, Modrá, smješten je nekoliko kilometara od grada Uherské Hradište i podsjeća na vremena Velike Moravske (9.st.). U slavenskom naselju možete sami isprobati već odavno zaboravljene obrtničke djelatnosti oje se još uvijek njeguju u Češkoj.

Carstvo je 907 godine izgubilo od Mađara koji su prodirali na to područje, da bi konačno 1031 godine palo u ruke Češke. Glavni grad Moravske sve do 1641 godine bio je centralno smješten Olomouc (7 bunara sa antičkim motivima, neogotičko romantička katedrala sv. Wenceslava iz 12. st., svjetski poznata izložba cvijeća Flora Olomouc). Od 1641 godine Brno je glavni grad Moravske.

Pregledajte NOVASOLovu ponudu vila, kuća i apartmana u Moravskoj i rezervirajte svoj smještaj za odmor u Češkoj