Informacije o Češkoj

 

  • Površina: 78.864 km²

 

  • Broj stanovnika: 10.300.000 (glavni grad Prag: 1.2 mil)

 

  • Blagdani: siječanj: Nova godina; pomično: Uskrsni ponedjeljak; 1. svibnja: Dan rada; 8. svibnja: državni blagdan: Dan oslobođenja od fašizma; 5. srpnja: državni blagdan: Dan Ćirila i Metoda; 6. srpnja: državni blagdan:Dan Jana Husa; 28. rujna - Dan češke državnosti; 17. studenog: Dan borbe za slobodu i demokraciju; 24. prosinca: Badnjak; 25. prosinca: Božić; 26. prosinca: Sveti Stjepan

 

  • Radno vrijeme trgovina: Radnim danima većina trgovina su otvorene 9 do 18 h, velike robne kuće u Pragu i do 20 h, a u mnogim trgovinama i dućanima sa namirnicama možete i do kasno u noć kupovati. Za razliku od nekih drugih europskih zemalja, subota prijepodene nije baš pogodna za kupovinu , jer većina trgovina već tada ima zatvoreno.

 

Valuta/platno sredstvo: češka kruna, u pograničnim područjima, osobito na benzinskim crpkama i tržnicama često prihvaćaju i euro kao platno sredstvo. Mnoge trgovine prihvaćaju i kreditne kartice.

 

  • Jezik: češki

 

  • Napajanje el.energijom/opskrba vodom: Kod starijih uređaja uobičajeno je da se bojleri sa toplom vodom zagrijavaju samo noću, po povoljnijoj noćnoj tarifi, i tu se preporuča štedljiv pristup. Za vrijeme jako vrućih ljeta ili u periodima sa malo oborina u pojedinim područjima može doći do prekida u opskrbi el.energijom ili vodom. U ovakvim slučajevima trebate kontaktirati vlasnika objekta ili NOVASOL-ured, i zatražiti pomoć. Što se tiče kvalitete vode za piće, ne može se uvijek računati da je uvijek na najvišoj razini. Tu i tamo će voda imati neškodljivu pomićenost ili poseban okus. Tarifa el.energije može biti različita, čak i kod susjednih kuća. Ne računajte da će troškovi el.energije biti povoljniji nego u drugim europskim zemljama. Ukoliko imate pitanja obratite se NOVASOL uredu u Pragu.

 

  • Klima: Umjerena klima sa četiri godišnja doba. Zimi je promjenljivo, a ljeti toplo. Srednja vrijednost dnevne temperature kreće se od -2C u siječnju do 20C u srpnju.