search

Zapadna Češka

 

Najdalje na zapadu Republike Češke uz granicu s Bavarskom i Saskom nalazi se turističko regija posebno poznato po svojim lječilištima. Broj i kvaliteta mineralnih izvora koji ovdje izviru smatraju se jedinstvenima na cijelome svijetu.

 

U trojstvo zapadno-čeških lječilišta ubrajaju se tradicionalno Karlovy Vary, Mariánské Lázne i Františkovy Lázne. Sve veću popularnost u najmlađoj prošlosti uživa lječilište Jáchymov – činjenica je da sve to zahvaljuje lokalnim radioaktivnim izvorima. Kynžvart i Konstantinovy Lázne ubrajaju se među manje poznata lječilišta u zapadnoj Češkoj.

 

Krajolik u zapadnoj Češkoj je dobra osnova i preduvjet za usješan odmor. Ljubiteljima zimskog sporta preporučamo posjet skijališta u Rudnoj gori, posebno Boží Dar, Klínovec (sa 1.244 metra je najviša planina na Rudnoj gori), Potucky i Pernink te uživanje u odličnim uvjetima koji tamo vladaju.

Isplati se naravno posjetiti i mnoge spomenike u zapadnoj Češkoj. U obnovljenom dvorcu Bečov nad Teplou nedavno je izložen relikvijar sv. Maurusa čija se kulturna i povijesna vrijednost uspoređuje sa češkim kraljevskim odličjima.

 

Od šuma, koje su prekrile značajan dio regije, najpoznatije su one na istočnom dijelu, Brdské lesy. Sastavni dio regije je zaštićeno područje Krivoklátsko koje je od UNESCO-a dobilo status rezervat biosfere. Prirodni rezervat Soos nalazi se sjeverno od lječilišta Františkovy Lázne. Ovo je jedinstveno područje isušenog tresetišta sa aktivnim mineralnim izvorima. Zbog mineralnih soli koje se tamo nalaze uspijeva flora koja se obično može samo pronaći u neposrednoj blizini mora. Močvarno blato koje se ovdje nalazi služilo je za prve terapije blatom u mjesnim blatnim kupeljima.