search

Središnja Češka

 

Srce Češke je puno starih legendi i priča. Tu su dvorci, palače i utvrde u mirnoj prirodi, a sve se nalazi upravo u neposrednoj blizini Praga. Kako po veličini površine, tako i po broju stanovništva središnja Češka je najveća od 14 regija u Republici Češkoj.

Dvije su karakteristične vrste krajolika u središnjoj Češkoj: na sjeveroistoku, uz Labu, prevladavaju poljoprivredne nizine te bjelogorična i crnogorična šumska područja. Na jugozapadu regije protežu se uglavnom smrekova ili mješovita šuma. Najniža točka je napis rijeke Labe u području kruga Melník sa 153 metra, najviša uzvisina u regiji Tok sa 864 metra. Ljubitelji prirode mogu uživati u nekoliko prirodnih rezervata. Najveæć i najvažniji od njih je Krivoklátsko, priznat od UNESCO-a kako rezervat biosfere.

Klima je ugodna i jedna od najtoplijih u Češkoj te je prije svega pogodna za poljoprivredu.

Vrijedni spomenici pokazuju bogatu povijest središnje Češke. Među drevnim dvorcima kao što su: Krivoklát, Konopište, Kokorín i Ceský Šternberk najviše pažnje privlači dvorac Karlštejn – najznačajniji češki dvorac i jedan od simbola Češkog kraljevstva, osnovan 1348 godine od strane češkog kralja i cara Svetog Rimskog Carstva Karla IV. Među brojnim palačama ističu se Brandýs nad Labem, Melník, Dobríš, Nelahozeves, Lány ili Veltrusy

Južno od Praga, osobito u području rijeke Vltava i Sázava, proteže se golemo područje (vrlo popularno umjetno jezero Slapy). Kupanje, plivanje, biciklizam, planinarenje, izleti brodom / parobrodom i brojne druge aktivnosti – ovdje je sve moguće.

Regija je strateški smještena tako da možete brzo i jednostavno napraviti izlet u Prag ili u druge regije Češke Republike. Naše vile, kuće za odmor i apartmani su idealna polazišna mjesta za sve dodatne sadržaje na odmoru.