search

Krkonoše

 

Planina Krkonoše se nalazi na granici između Poljske i Češke te je najviša planina u Republici Češkoj i sa najvećim vrhom Snìžka doseže visinu od 1.603 metra nadmorske visine. To je jedno od najpoznatijim mjesta za odmor u Republici Češkoj i zbog svojih jedinstvenih prirodnih ljepota je i najposjećenije planinsko područje u zemlji.

 

1963 godine osnovan je (Krkonošský národní park KRNAP) Krkonoše nacionalni park koji se pripojio na poljski nacionalni park te je bio prvi nacionalni park u Republici Češkoj. Njegova površina iznosi oko 370 km². Ogoljeni gorski grebeni, duboke udoline, kristalno čisti slapovi i potoci obilježavaju ovaj prekrasan, zaštićeni krajolik.

 

Planina Krkonoše je jedna od najatraktivnijih, tradicionalnih, turističkih područja u srednjoj Europi. Već krajem 19. stoljeća su bila izuzetno popularna planinarenja kroz Krkonoške grebene. Zahvaljujući mnogim tipičnim planinskim kolibama (npr. livadarska koliba/ Luèní bouda) danas su duge i kratke planinarske šetnje vrlo popularne. Branje gljiva i bobičastog voća je popularna sporedna zanimacija pri planinarenju.

 

Za svako godišnje doba

Velika i sigurna snježna područja se mogu pronaći u cijelom Krkonošeu. Najpoznatija zimovališta nalaze se međutim u Špindlerùv Mlýn/Špindleruvu Mlinu, Harrachov/Harrachovu ili Jánské Láznì. Ali jednako tako i manja i mirnija zimska mjesta kao npr.: Vítkovice, Herlíkovice, Èerný dùl i Malá Úpa se mogu preporučiti. Uspon na brdo sa skijaškim skakaonicama u Harrachovu ne bi trebalo propustiti.

Posjetitelji koji radije dolaze na ljeto u Krkonoše mogu koristiti ne samo dobro označene planinarske i biciklističke staze, nego i brojne druge rekreacijske aktivnosti. Tu su na primjer jedan moderan, zatvoreni bazen i ljetno sanjkalište u Špindleruvu Mlinu, žičara koja vodi na Snìžku – najviši vrh Krkonoše, letovi za razgledavanje iz sportske zračne luke u Vrchlabí, kuglana u Jilemnice i još mnogo toga.

Planina Krkonoše je jednostavno raj za turiste i ljubitelje prirode!