search

Južna Češka

 

Krajolik južne Češke je vrlo raznolik. Provedite neko vrijeme u uspavanim selima i obiđite područja ribnjaka, livada i borovih šuma. U južnoj Češkoj se može pronaći savršen spoj između odmora i kulture.

Moderna civilizacija je samo neznatno utjecala na regiju južne Češke, a poznata je prije svega kao zemlja sa tisuću jezera i ribnjaka. Jedinstveno prirodno - tehničko djelo i istovremeno pogodno područje za kupače i ljubitelje ribolova su ribarska područja južne Češke. Najvažnije je područje Trebon sa najvećim češkim ribnjakom Rožmberk. Odlični uvjeti su također i na ribnjacima u okolici Ceské Budejovice, Hluboká nad Vltavou, Protivín i Blatná.

Mnogi povijesni gradski centri su zaštićeni spomenici, kao na primjer gradovi Ceské Budejovice, Ceský Krumlov (UNESCO – kulturna baština), Jindrichuv Hradec, Trebon, Slavonice, Prachatice i Tábor. Najveća dragocjenost regije smatra se UNESCO – grad Ceský Krumlov. Posebna vrijednost se pridaje jedinstvenoj seoskoj kući - ansambl, koja je ostala sačuvana u južno češkoj zajednici Holašovice. Među najposjećenije spomenike – ansamble južne Češke ubrajaju se i dvorci Hluboká nad Vltavou und Cervena Lhota, kula Zvíkov i dva samostana Vyšší Brod i Zlatá Koruna.

 

Čak i zimi

Čak i bijeli pokrivač dobro stoji južnoj Češkoj. Snježni krajolik pruža mnoge mogućnosti za uživanje u raznolikom zimskom odmoru. Centar je uglavnom Češka šuma s dva velika skijališta u Zadov (Zadow), te u Lipno na Vltavou. Sve primamljiviji je krajolik oko Jindrichuv Hradec, ali i u drugim dijelovima našega djelokruga ljubitelji zimskih sportova mogu pronaći priliku za uživanje.

 

Južnočeška kuhinja

Poznata konzervativnost južne Češke odražava se u tradicionalno dobroj gastronomiji. Gdje ima svoje korijene? Prostrani krajolik sa brojnim jezerima, šumama, livadama i pašnjacima pružaju najbolje regionalne sastojke za najfinije recepte. Slava domaćih proizvoda i jela prelazi granice regije, pa čak i Republike: potrebno je samo navesti južno češko pivo i mlijeko, Trebonski šaran, Daudlebyerska pečena svinjetina sa knedlama i kupusom, divljač, specijaliteti od gljiva, palačinke s umakom od borovnica zvane Žahour i mnoge druge slastice.

Tvorac južne Češke u svom radu je očito čuo toliko različitih želja da je stvorio pejzaž koji će vjerojatno zadovoljiti sve želje koje čovjek može imati. Zato je ovo idealno područje za obiteljski odmor u vilama, kućama za odmor i apartmanima u kojima se sport, kultura, rekreacija u prirodi, zabava i adrenalin mogu povezati tako da se čak sve može napraviti, posjetiti i uživati u jednom, jedinom danu.