search

Istočna Češka

 

Slično kao u ostalim turističkim regijama u Republici Češkoj i istočna Češka ima mnogo toga za ponuditi – prije svega brojne aktivnosti u prekrasnom, prirodnom okruženju s ravnicama, brdima i planinskim krajolicima. Uz to se svuda mogu naći atraktivna mjesta koja govore o zanimljivoj prošlosti i kulturi te se može naići na važne tragove ličnosti i tragove događaja.

Dok na istoku Češke u ravnici Labe ugodna, topla klima nudi brojne mogućnosti za kupanje, plivanje ili općenito sportove na vodi, motiviraju Vas Adršpahske i Tepličke stijene, koje su dio jedinstvenog prirodnog rezervata, radije na planinarenje. Gorja Orlovo i Kralický Snežník su pogodna za planinarenje i zimske sportove. U istočnoj Češkoj je očuvan veliki broj dvoraca, palača i sakralnih objekata. Posjetitelji imaju priliku diviti se različitim arhitektonskih stilovima i naučiti ponešto o povijesti prohujalih vremena. Među mnogima ističu se prekrasan gotički dvorac Litice, renesansna palača Castolovice sa svojim parkom jelena lopatara te jedinstvena skupina stjenovitih gradova Toulovcovy maštale kod Litomyšl.

U međunarodno poznata događanja spadaju glazbeni festival Smetanas Litomyšl, velika konjska utrka s preponama u Pardubicama i utrke automobila na trkaćim stazama – Zlatna kaciga (Zlatá prilba). U Pardubici se proizvodi i ukusni kolač paprenjak – licitar koji svakako treba probati ili pak slijediti tragove Matthiasa Bernharda Brauna, Johanna Wolfganga Goethea, Jana Gocára, Bedricha Smetana, Bohuslava Martinua i mnoge druge poznate ličnosti u regiji. Kada posjetite istočnu Češku uvijek imate mogućnost upoznavanja originalnih narodnih tradicija i narodnih obrta.

Tražite li na Vašim putovanjima nova i prije svega zanimljiva iskustva, aktivan odmor i mirnu, očaravajuću klimu? Tada ste na pravom mjestu u istočnoj Češkoj. Naše vile, kuće za odmor i apartmani su idealna polazišna mjesta za sve dodatne sadržaje na odmoru.