search

Bohemija - vile, kuće i apartmani

Češka (latinski Bohemia, češki Cechy) je povijesna pokrajina Republike Češke i obuhvaća otprilike dvije trećine današnjeg državnog teritorija. K tome pripada i današnji glavni grad Republike Češke Prag (Praha), okolna Središnja Češka regija (Stredoceský kraj) i regije koje u smjeru kazaljke na satu leže okolo nje: Liberec (Liberecký kraj), Hradec Kralove (Královéhradecký kraj), Pardubički kraj (Pardubický kraj), zapadna polovica Kraj Vysocina, Južna Češka regija (Jihoceský kraj), Pilsen regija (Plzenský kraj), regija Karlovy Vary (Karlovarský kraj) i Ústecký kraj.

Gotovo svaki grad u Središnjoj Češkoj može ponuditi starodrevna, povijesna središta grada kao na primjer gradovi Kolín, Melník, Kladno, Mladá Boleslav, Príbram i Benešov. Ova pokrajina je između ostalog i ulaz u prirodni rezervat „Češki raj“. Sklad prirode na rijekama Berounka i Sázava kao i brana na Vltavi su popularna mjesta za izlete, ali i za sportove na vodi.

Sastavni dio Liberečke pokrajine čine prirodni rezervati „Iser i Lužičko gorje“ i prirodni park „Krkonoše“. Jedinstveni su mnogi kameni i metalni promatrački tornjevi koji se ne mogu naći nigdje drugdje u republici.

Pod neiscrpnim brojem kulturnih i prirodnih znamenitosti u pokrajini Hardec Kralove nalaze se srednjovjekovni dvorci (Kost), privlačni kašteli (Kuks), srednjovjekovne tvrđave (Josefov) i gradska i ruralna spomen obilježja u Češkoj.

Tri superlativa pokrajine Pardubice

Ovdje se nalazi najstarija ergela u Kladruby nad Labem, osnovana 1552 godine. Čak i najteže utrke s preponama (konjske utrke) u Europi održavaju se ovdje, velika utrka s preponama u Pardubicama (svake druge nedjelje u listopadu). Tu također leži najviša točka u regiji – planinski masiv Králický Snežník sa 1.423 metara nadmorske visine.

Odmor u netaknutoj prirodi

Regija Vysocina je poznata po svojoj nevjerojatno dobro očuvanoj, čistoj prirodi. Tipična su i ugodna mala sela koja leže nedaleko od centra. Putovanje do najbližeg velikog grada traje samo jedan sat.

U ljetnom periodu su posjećena uglavnom područja Južne Češke oko umjetnih jezera Lipno i Orlik, poznate južno češke bare, ali i češke šume. U zimu su posjetiteljima naravno privlačni zimski centri kao na primjer Churánov i Zadov, koji se također nalaze u Češkoj šumi.

Više od grada piva

Grad Pilsen (Plzen) svoj svjetski renome zahvaljuje prvenstveno marci piva Pilsner Urquell. Toplo se preporučuje obilazak pivovare za vrijeme posjeta gradu. Nezaobilazna je i poznata tvornica automobila „Škoda“ koja svoje porijeklo vuče baš odavde. Pilsen također ima značajnu poziciju kao jaki industrijski, trgovački, kulturni i administrativni centar. U biskupskom i studentskom gradu danas živi 163.000 stanovnika.

Blagotvorni izvori

Regija Karlovy Vary se razlikuje od ostatka Češke Republike po gustoj podzemnoj mreži toplih i hladnih mineralnih izvora, koja Karlove Vary čini jednim od najvećih lječilišta u Europi. Oko 100 prirodnih izvora koji tamo izviru, njih samo dvanaest služe za medicinsku primjenu.

Gdje je sve počelo...

Područje oko grada Ústí smatra se kolijevkom češke države, jer u dolini rijeke Bilina leži selo „Stadice“ iz kojeg prema legendi potječe ratar Premysl koji je od strane princeze Libuse bio izabran za muža i doveden na njene dvore. Regija se proteže kroz dva prirodna rezervata – češku Središnju planinu i Rudnu goru.

Pregledajte NOVASOLovu ponudu vila, kuća i apartmana u Češkoj i rezervirajte svoj smještaj za odmor u Republici Češkoj.