Južno od Burgasa

Područje južno od Burgasa jedno je od najpoznatijih ljetovališta u Bugarskoj. Gradovi Achtopol, Tsarevo i Losenets leže oko 20-30 km južno od Burgasa, a Sozopol leži oko 60 km južnije. Na dugačkoj, pješčanoj obali se mogu pronaći plaže široke i do 80 m.

Od plaže se uzdiže kulisa grada u kojima se nalaze restorani i trgovine. Podmorje je blago nagnuto, a kristalno čista voda ugodne temperature.

Ljubitelji vodenog sporta biti će oduševljeni izborom ponude. Vile, kuce i apartmani za odmor su idealna polazišna točka za sve dodatne sadržaje koji se nude na odmoru.

 

Sozopol

U sto godina starom gradu Sozopolu, koji leži na poluotoku, čini se kako je vrijeme stalo. Ovdje, gdje se bugarski umjetnici ne bezrazložno sastaju, uronite u svijet prošlosti i sadašnjosti koji se stapaju u jedno. U gradu Sozopolu, smještenom na Crnom moru, nalaze se mnoge znamenitosti. Arheološki muzej nudi bogatu zbirku sidra i kamenja, olova i željeza, lončarica, amfora, starih kovanica i drugo. Tu se nalazi i kopija Anaximanderove nadgrobne ploče dok je originalna je u Sofiji.

Gradske uličice su popločane kamenom. Kuće u Sozopolu su građene u bugarskom stilu preporoda, a mnoge od njih se ubrajaju u spomenike kulture. Prvi kat je izgrađen od kamena. Unutar toga se nalazio podrum i smočnice. Drugi kat je građen od drveta na kojem su se nalazile spavaće sobe. Danas je cijeli grad zaštićeno kulturno dobro.

 

Sinemorez

Sinemorez je jedno maleno selo smješteno nedaleko i južno od ušća rijeke Veleka. Nastalo je u 7. st. pr. Kr. kao naselje grčkih gusara. Danas Sinemorez posjeduje jednu gotovo djevičansku čar. Slično kao u području Ropotamo i ovdje će te pronaći guste šume i mnogobrojne životinjske vrste. Tko traži osamu i mir za odmor, onda su divlje plaže pravo mjesto za njega.