search

Kuće za odmor Bugarska

Ako ste već posjetili Bugarsku, dobri su izgledi da vam je poznat zlatni pijesak Sunny Beacha, najpoznatijeg odredišta Bugarske na moru. Bugarska je, naravno, puno više od toga. U njoj nema masovnog turizma kakav smo naučili vidjeti u drugim odredištima sunčanog juga Europe. Tako imate posjetiti zemlju najviših vrhova Balkana, pijesak Crnog mora ili prekrasne gradove i u najvišoj sezoni bez da pretjerano osjetite prisustvo masa turista. Naravno, da ćete i tamo pronaći turističku vrevu u omiljenim odredištima, poput prejasne metropole Sofije ili dva najveća grada na obali, Varni i Burgasu.

Kuće za odmor Bugarska

Apartmani Bugarska

Na jugoistoku Europe s Rumunjskom na sjeveru, Turskom na istoku i Grčkom na jugu ova balkanska zemlja će vas oduševiti. Crno more na istoku nudi vam prekrasne pješčane plaže koje su ne samo kilometrima duge već na mjestima i široke stotinama metara. Središnji dio oblikuje impozantnim planinama u kojima ćete pronaći mondena skijališta i zimovališta. Te su planine savršene i za planinarenje, alpinizam i šetnje u toplijim mjesecima. Prekrasne rijeke nude vam mogućnosti za razne aktivnosti diljem zemlje, a među njima se nalazi i Dunav. Ova zanimljiva zemlja prava je rijetkost koja svoje ime nije mijenjala otkad je uspostavljena u sedmom stoljeću. Možda niste znali da ćete u Bugarskoj pronaći i malenu pustinju Pobiti Kamani u blizini prelijepe Varne za koju se vjeruje da ima ljekovita svojstva. U njoj je tlo prekriveno najfinijim pijeskom iz kojeg se izdižu nepravilni kameni stupovi koji su mahom visoki po nekoliko metara. U blizini Burgasa pronaći ćete malo mjesto Nesebar koje je nekoć bilo otokom, a danas ga s kopnom povezuje most nasred kojeg stoji drevna drvena vjetrenjača. Na Nesebaru se nalazi tridesetak manjih i većih crkava neprocjenjive kulturne vrijednosti. Čak ga nazivaju „Dubrovnikom Bugarske“. Idealan apartman ili kuća za odmor u Bugarskoj u ovom trenutku čeka Vašu rezervaciju.

Smještaj Bugarska

Glavni grad Bugarske – prijestolnica Sofija

Na istočnom Balkanu sigurno ne nedostaje prekrasnih krajolika koje presijecaju riječne doline, jezera, dramatične planine, šume, a široke pješčane plaže Crnog mora ne treba posebno naglašavati. Ono što bismo posebno istakli jest prekrasni glavni grad, Sofija. To je grad nekoliko tisuća godina fascinantno raznolikih utjecaja kultura i civilizacija koje su ostavile traga u tradicijama, arhitekturi i gastronomiji. Nalazi se na zapadu države u podnožju veličanstvene planine Vitoša. Uz Atenu i Lisabon jedna je od najstarijih europskih prijestolnica. Puna je drevnih zdanja od kojih su neka obnovljena, a neka još uvijek romantične ruševine. Kulturno je središte Bugarske i sigurno nećete pogriješiti rezervirate li apartman ili kuću za odmor u Sofiji. Obvezno posjetite Nacionalni arheološki muzej za koji Vam preporučujemo da odvojite barem nekoliko sati jer ćete se iznenaditi njegovom bogatom postavom. Nakon toga posjetite neki od restorana ili trgovačkih centara na lijepim bulevarima da biste se dobro pripremili za živahan i bogat noćni život glavnog grada Bugarske.

Putovanje Bugarska

Zanimljivosti Bugarske

Osim znamenitosti glavnog grada sigurno biste trebali posjetiti Manastir svetog Ivana u Rili koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Radi se o najvećem pravoslavnom samostanu u Bugarskoj u kojem se nalazi drveni križ sa 140 minijaturnih rezbarija biblijskih prizora s više od tisuću i pol likova koji nisu veći od zrna riže. Koji god grad ili pokrajinu u Bugarskoj posjetite čeka vas neki kulturni ili povijesni spomenik te građevine pretežno kvadratnih tlocrta. Još jedna od arhitektonskih zanimljivosti Bugarske odlično je vidljiva u lijepom Nesebaru gdje je kameno prizemlje starih kuća znatno manje od viših drvenih katova, jer je to značilo manje naknade vlasnike. Najpoznatije plaže nalaze se nekoliko kilometara južno, Sozopol, i nekoliko kilometara sjeverno, Sunny Beach, od Burgasa. Ćirilično pismo razvilo se u Prvom bugarskom carstvu u devetom stoljeću. Posjetite drugi najveći grad u zemlji, Plovdiv, koji je bio sjedištem povijesne pokrajine gornje Trakije još od antike, a poviješću je bogati vršnjak Troje i Mikene, dakle stariji čak od Tima, Kartage i Konstantinopola. Vođeni istom logikom morate posjetiti i drevni grad Veliko Trnovo koje je bilo prijestolnicom Drugog bugarskog carstva, a nazivaju ga i duhovnim te umjetničkim sjedištem nacionalnog bića, jer su još od davnina u njegovom okrilju postojale graditeljske, spisateljske i slikarske škole. Odvojite jedan dan za posjet „Dolini ruža“ koja leži između Sredne Gore i Stare Planine. Iz te doline potječe više od četiri petine svjetske proizvodnje ružinog ulja. Šire se područje zove Kazanlak, a njegovo najveće bogatstvo su polja i polja ruže vrste damascena koju se naziva i Damaskom odnosno bugarskom ili turskom ružom. Ne radi se samo o parfemima i uljima koje koristite za njegu tijela. Ovdje možete kupiti ružin med i još nebrojeno drugih proizvoda koji se dobivaju od možda najmirisnijeg hibrida na svijetu.

Jeste li znali da u Bugarskoj kimanje znači „ne“, a odmahivanje glavom lijevo i desno znači „da“? Rezervirajte svoju kuću za odmor ili apartman još danas i uvjerite se sami.

Odmor Bugarska