Povijest Belgije

Flandrija je u srednjem vijeku i u renesansi, sa socijalne i gospodarske točke gledišta, bila najbogatije područje u Europi. Nakon što se, u 17. st. i pod vodstvom Willema van Oranje, Nizozemska oslobodila španjolske vladavine u Flandriji je započelo razdoblje gospodarskog pada. Područje današnje Belgije je ostalo duže pod španjolskom vlašću, nego Nizozemska, a nakon španjolaca su došli habsburgovci iz Austrije, a potom i Napoleon u ime Francuske. Od 1815 do 1830 zemlja je pripala Ujedinjenom Kraljevstvu Nizozemske te se osamostaljuje nakon kratkog ustanka. Uspostava belgijskog Ustava bila je uglavnom u rukama francuke buržoazije, dakle francuski jezik je bio i jedini jezik službeno priznat. To su bili prvi problemi u tekućem jezičnom sporu između flamanaca i valonaca. Međutim, izglašavanjem zakona o ravnopravnosti, 1898 godine, i nizozemski jezik je također službeno priznat.

 

Valonija je u 19. st., razvojem rudarstva i metalurgije, doživjela snažan gospodarski rast. Zbog rastućeg nacionalizma početkom 20. st., ni Belgija nije mogla izbjeći Prvi svjetski rat od 1914-1918 godine, koji je završio primirjem.

Tragovi, koje je rat ostavio za sobom, su bili veliki i ozbiljni, a naročito u Ardennenu. Versajskim ugovorom iz 1919 godine Belgiji je pripojeno njemačko govorno područje Eupen-Malmedy. 20-te godine su bila nemirna i gospodarski loša vremena što je i vodilo ka Drugom svjetskom ratu (1939-1945).

 

Tijekom ponovne obnove došlo je do određenih napetosti između nizozemskog govornog područja Flandrije i francuskog govornog područja Valonije te je pod pritiskom pokrenut proces decentralizacije i predaje vlasti. Pet ustavniih reformi je u razdoblju od 1970-2002 dovelo do državnih federalnih reformi u kojoj su mnoge ovlasti iz centralne vlade prenesene na područja samouprave.

 

Paralelno s obnovom Belgija je također imala i koristi od gospodarske suradnje sa EEZ (Europskom ekonomskom zajednicom) i ostala je vjerna SAD-u i NATO-u. Trenutno je Bruxelles ne samo glavni grad Belgije, nego i Europe jer se u Bruxellesu nalazi sjedište Europskog parlamenta. Uvođenje eura 1999 godine zemlja se oprostila od franaka, ali im je to uveliko pojednostavilo trgovanje.

Gospodarske i kulturne razlike između sjevera i juga i danas stvaraju ozbiljne probleme u Belgiji i dok su Valoniji potrebna europska financiranja, Frandrija je gospodarski jako dobro razvijena.