Atrakcije u Belgiji

Atomium

Atomium je jedinstvena, veličanstvena, a možda i najposebnija atrakcija Belgije. Tijekom Svjetske izložbe u Bruxellesu 1958., belgijcima je pošlo za rukom napraviti najveći model atoma na svijetu. Ovih devet srebrnih kugli Atomiuma postale su znamenitost grada Bruxellesa. Uz pomoć dizala i stepenica se može doći od jedne do druge kugle. Cijena njegove ulaznice se kreće između 4,00 i 9,00 eura, a za djecu ispod 12 godina je besplatno.

 

Najmanji gradić na svijetu

Iako je Durbuy najmanji gradić na svijetu, iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, a popis njegovih atrakcija je sve duži. Unatoč tome, njegovo 41 selo i obiteljska imanja, od kojih se sastoji Durbuy, pazili su na to da sačuvaju svoju ardennesku dušu. Među brojne znamenitosti se ubrajaja i Musée des Mégalithes de Wéris, gdje se svake godine održava jedna posebna izložba sa tradicionalnim aspektima regije. Domaine de Hottemme ima fantastičnu obrazovnu izvedbu o lokalnoj flori i fauni i tradicionalnom seoskom životu.

 

Pivovare

Belgija je, bez sumnje, najveća zemlja piva. Koja druga zemlja ima 450 različitih vrsta piva poput Belgije?

Baš kao što su različiti belgijski krajolici tako su različita i njegova piva. Tako na primjer postoji jedinstveni niz od više različititih vrsta piva s različitim okusima i mirisima.

Pivo je duboko ukorijenjeno u kulturu i tradiciju i puno je više nego samo piće. Postoje brojne vrste i i različiti okusi piva - od onoga napravljenog u samostanima do običnog pilsen piva, od piva napravljenog od trešnje do svijetlog piva i od crnog trappista pa sve o crvenosmeđeg piva. Mnoga sela u Valoniji imaju još uvijek samostane i pivnice u kojima se nekada proizvodilo pivo. Primjer takvog obrta može se naći u opatiji grada Chimay.

 

Folklori i manifestacije

Belgija nije samo politički, nego i kulturno podijeljena. Flamanci govore nizozemski i brane vlastiti jezik od utjecaja drugih jezika. Flamanci su oduvijek živjeli uglavnom od trgovine i čak su imali vlastiti umjetnički pravac. Osim toga, oni i žive na burgundski način, imaju jednu kulturu piva, uzimaju si vremena za duži objed, žive mirno i skromno. Valonci su čista suprotnost, teže francuskoj seoskoj kulturi, također brane vlastiti jezik i kulturu i poistovjećuju se više sa francuzima. Često žive u malim zajednicama i najvećim dijelom od poljoprivrede.

 

Orkestri i limena glazba

Kako u Flandriji tako i u Valoniji skoro svaki grad, do najmanjeg zaselka, ima vlastiti orkestar ili limenu glazbu, koji nastupaju na pučkim feštama ili relogioznim priredbama. Buvljaci su vrlo popularni među belgijancima te svečana ulična trgovina sa plesom i pjesmom. U Belgiji postoje brojne kavane u kojima se, uz dobro duštvo prijatelja ili najmilijih, može odmoriti i na tren zaboraviti stresnu svakonevnicu. Glazba također igra važnu ulogu u nacionalnim proslavama poput karnevala, praznika rada (1.svibnja), Svih svetih i na Dušni dan.

 

Stripovi i dječji programi

Belgijci su oduvijek bili ludi za stripovima. Ova zemlja je dala mnoge strip junake, kao npr.: Tintin, Suske & Wiske i Kabouter Plop. Osim toga puno pažnje se poklanja i zabavnim programima za djecu, kao npr. Samson & Gert i K3 pop grupa.