Glazbeni grad Beč

Beč - svjetski glavni grad glazbe! U ovom gradu je živjelo više poznatih kompozitora, nego u bilo kojem drugom. Glazba u Beču leži u zraku - valcer i opereta su ovdje kod kuće, čak i mjuzikli made in Vienna su osvojili međunarodnu publiku.

Veliki i poznati glasovi, važni interpretatori, spektakularna produkcija - bečke operne kuće i pozornice opereta Vas pozivaju na uzbudljive, zajedničke trenutke:

  • Bečka državna opera
  • Bečka narodna opera
  • Bečka komorna opera

Bečka glazbena kazališta: Theater an der Wien, Raimund Theater, Ronacher i Narodna opera nude svojim posjetiteljima napete i interesantne večeri s izvanrednim izvedbama, npr. Elizabeth, Romeo i Julija ili Mamma Mia.

Virtuozni solisti, briljantni dirigenti, važni i traženi orkestri - svi oni obožavaju gostovati u Beču i nastupiti pred bečkom publikom. Ne samo zbog vrhunske akustike u koncertnim dvoranama i profinjene ali i zahtjevne publike, nego možda malo i zbog Genius loci svjetskog glavnog grada glazbe.

 

Kazalište

Kaže se kako se u Beču oko svega napravi teatar, odnosno uzbuđeno raspravlja. U to se ubraja i ono što se događa ispred i iza kulisa bečkih pozornica. Pa je stoga to i dovoljan razlog da se pogledaju lokalne predstave! - npr. u Burgtheater (Dvorskom kazalištu), Akademietheater (Akademskom kazalištu), Theater in der Josefstadt ili u Narodnom kazalištu.

 

Regionalna kuhinja

  • Tradicija bečke kavane: bečka kavana je stara. Vrlo stara. I bez obzira na njenu dob ili možda baš zato - ovisi kako se na to gleda - življa je i različitija no ikada. Pored udobnog tradicionalnog kafića i malenog espressa u Beču je poznata i rasprostranjena kombinacija caffe-restorana, caffe-slastičarnice kao i snack-barovi, knjižara, bar, glazbeni lokal, kabare pozornice, itd. U posljednje vrijeme se pokušava uvući u kafiće i značajna fast-food kultura. U biti, caffe bar je bio i ostati će bitna značajka u svakodnevnom životu, mjesto za povlačenje, za susret s drugima, uživanje... Bečka kavana je stara - ali nije out.
  • Bečki odrezak: tanki, pohani i prženi teleći kotlet jedan je od najpoznatijih specijaliteta bečke kuhinje. Pretpostavlja se da dolazi iz sjeverne Italije, ali je u 14. ili 15. st. pronašao svoj put za Beč. Naziv Bečki odrezak (Wiener Schnitzel) dobio je oko 1900 godine. Danas u Beču postoji nekoliko restorana poznatih po svojim odrescima: Figlmüller, Plachutta, Steirereck (svi se nalaze u središtu grada).

 

Nacionalni proizvodi

  • Manner vafli: Manner šnite i nugat vafli u roza kutiji sa siluetom katedrale sv. Stjepana su apsolutni kult. Pogotovo nakon što je Arnold Schwarzenegger otvorio jednu kutiju u „Terminator 3“ i pojeo ju pred milijunima gledatelja velikih i malih ekrana. Sada prekrasna poslastica ima najbolji brod u floti među dućanima te se nalazi u neposrednoj blizini katedrale sv Stjepana. Povratak korijenima („Back to the Roots“) je tema tvrtke jer se prva trgovina, u vrijeme osnivača Josepha Mannera, nalazila upravo na Stjepanovom trgu.
  • Sacher torta: slatki pozdrav iz Beča. Originalna Sacher torta se još i danas radi prema originalnoj, strogo čuvanoj, tajnoj recepturi.

 

Bečki vinski podrumi

Bilo da se radi o graševini, bijelom Burgundcu (Pinot Blanc) ili Zweigeltu - bečka vina su odlična! Kušajte ukusni bečki sok od grožđa u vinskim podrumima, kod bečkih ugostitelja i trendy restoranima. Beč nije samo živahan i moderan veliki grad u srcu Europe, nego i vlastita vinska regija. Oko 700 hektara vinograda nalazi se unutar granica grada, a to ga čini jedinstvenim ne samo u Austriji u cijelom svijetu!