search

Orikum - kuće i apartmani za odmor na jugu Albanije

Orikum je ljupki turistički gradić na jugu Albanije u regiji Vlora. Obrubljuju ga gradovi Vlora i Himara. Omiljeno je ljetovalište zbog svojih krasnih finih šljunčanih i pješčanih plaža na Jonskom moru, ali i zbog svoje bogate povijesne ostavštine. Sve razvijenije područje nudi i brojne mogućnosti izvan visoke ljetne sezone. Možda je upravo to vrijeme idealno za istraživanje drevnih ruševina i bisera kulture poput dvoraca, špiljskih crkava, skrivenih uvala i, neizostavno, nacionalnog parka Llogara.

Drevni grad Orik

Drevna naseobina smještena je na jugozapadnoj obali zaljeva Orik na niskom kamenitom brežuljku 4 km izvan Orikuma. Prema legendi grad Orik su ustanovili Trojanci odnosno Etruščani prilikom bijega iz Troje. Tada je ovo bio samo otok. Brojni povjesničari su pisali o važnosti grada i bitkama koje su se ovdje vodile između Cezara i Pompeja. Arheološki ostaci u velikom se broju nalaze u gradskom muzeju u Vlori koja je središte istoimene regije. Budući da je ovo područje dugo bilo mornaričkom bazom, arheološko istraživanje je napredovalo polako. Krajem dvadesetog stoljeća otkriveno je antičko groblje za koje se vjeruje da je helenističko.

Crkva Marmiroi

Na samom kraju poluotoka Karaburuni na granici s dolinom Dukati na malenom brežuljku uz more smjestila se crkva Marmiroi iz dvanaestog stoljeća. Stručnjaci vjeruju da je bizantinska crkva s tri ulaza nekoć bila samostanom zbog obilježja i oblika kupole koji je sličan onima u samostanima.

Kameni teatar u Oriku

Kameno antičko kazalište sagrađeno je u prvom stoljeću prije nove ere i imalo je kapacitet za šest stotina gledatelja. Stručnjaci tvrde da su se u njemu prikazivale ne samo predstave, već su se odvijale i borbe gladijatora. Ovo je jedan od najvažniji spomenika šireg područja i predstavlja iznimno povijesno, arheološko i kulturno naslijeđe naroda koji su prethodili Albancima. Ispod kazališta se u još starije vrijeme nalazio pristan za brodove. Još uvijek postoje ostaci kamenih stuba koje su vodile do njega.

Špilje Haxhi Ali i Duk Gjoni

Lokalno stanovništvo špilju Haxhi Ali naziva Ilirskom špiljom. Prema legendi ime nosi po vojniku koji se u njoj skrio sa svojim sinom. U obliku je kupole, u njoj se nalaze ostaci iz raznih razdoblja povijesti, a u nju ulazi čamcem s mora. Krška špilja Duk Gjoni nalazi se 400 m nad morem u selu Petrune. Uspon je moguć samo zahtjevnom stazom, ali su zato ljepote i prirodno bogatstvo špilje toga vrijedni.

Tražite li mirno mjesto s drugim plažama najfinijeg šljunka, Orikum u južnoj Albaniji je pravo mjesto za vas. U mjestu se nalaze banka, mjenjačnice, bankomati, ljekarne, nekoliko trgovina, restorana, internetskih kafića, a autobusne linije dobro povezuju lijepi Orikum sa Saradnom, Himarom i Vlorom.