search

Vlora - kuće i apartmani

Vlora (Vlorë) je treći najveći grad Albanije. Ujedno je i druga najveća albanska luka nakon Drača (Dürresa). Zemljopisno pripada sjevernom Sredozemlju, odnosno Jonskom i Jadranskom moru. Na ulazu u Vlorski zaljev nalazi se otočić Sazan, a zaljev se smatra granicom između Jadrana i Jonskog mora. Nazivaju ju još Valona ili Fljora. Vlora je osnovana u vrijeme starih Grka u 6. stoljeću prije nove ere i nosila je ime Aulon. Civilizacija se tamo nije prekidala već 26 stoljeća, jer stanovništvo nikad nije napuštalo područje Vlore. Tijekom kratkog vremena u novijoj albanskoj povijesti, Vlora je čak bila glavnim gradom Albanije. 1912. u Vlori je proglašena albanska deklaracija neovisnosti. Zbog svega toga ne čudi što je Vlora gospodarsko i kulturno središte albanskog jugozapada.

Povijest i zanimljivosti

Turistička djelatnost je glavni pokretač regije posljednjih godina. Pogled na Vlorski zaljev oduševljava s brojnih prostranih plaža, iz restorana i kafića. Posjetitelje očekuju različiti rekreacijski centri. No doista je ovdje idealno provoditi vrijeme na otvorenom, jer Vlora godišnje broji oko 300 sunčanih dana. Vlora nudi izvorno sredozemno uživanje uz tradicionalna vina, maslinovo ulje i planine s jedne te more s druge strane. Vlorska se luka nalazi na zapadnom dijelu zaljeva i želi dobrodošlicu ljubiteljima plovidbe, a sam zaljev uvijek je bio sjecište važnih plovnih puteva tijekom tisućljeća. Jedne od najznačajnijih znamenitosti su Muzej neovisnosti koji se nalazi u zgradi prve vlade Albanije, Povijesni te Etnografski muzej. Možete posjetiti i džamiju Muradija iz 16. stoljeća koju je sagradio glavni arhitekt otomanskog carstva Mimar Sinan koji je sagradio i Sulejmanovu džamiju u Istambulu.

Vlorska regija

Sjeverno od Vlore možete posjetiti prelijepi rukavac pod imenom Narta. Gotovo 200 vrsta ptica vodarica naseljava ove pješčane dine i sredozemno raslinje na pojasu koji leži između mora i kopna. Osim promatranjem ptica ovdje se možete baviti ribolovom. Radi se o bogatom ribolovnom području, a omiljeni ulov je jegulja. Selo Narda nalazi se uz vinorodno područje s kojeg potječu najpoznatija vina Albanija. Južno od Vlore leži područje Uji i Ftohtë što bi u prijevodu značilo Hladna voda prema obližnjem planinskom potoku koji se ulijeva u more. Možete posjetiti turističko mjesto Jonufër koje odlikuju stjenovite malene plaže i kristalno bistro more. Slijedi selo Radim te potok Dukat te nakon njih gradić Orikum. U Radimu će vas oduševiti maslinici i nasadi limuna.

Vlorski zaljev

U Vlorskom zaljevu u Albaniji jako je omiljeno ronjenje, jer osim podvodne biljne i životinjske raznolikosti, na dnu zaljeva nalazi se nekoliko potopljenih brodova. Južno od grčke kolonije Apolonije, u blizini marine koja prima 650 jahti, leži gradić Orikum. Radi se o jednom od najznačajnijih gradova antičkog svijeta i najstarijoj luci na obali Valone koju su osnovale izbjeglice s otoka Eubeje u povlačenju iz Trojanskog rata. Polažaj Orikuma omogućio mu je status jedne od značajnih luka ilirskog klana Aman u kojoj su vođeni građanski ratovi između Cezara i Pompeja. Najpoznatije arheološko nalazište Orikuma je antičko kazalište koje je moglo primiti do 500 gledatelja, a prekrasna je i crkva Marmiroi iz bizantskog razdoblja, s početka 14. stoljeća. Orikum je odlično polazište za upoznavanje poluotoka Karaburun koji zauzima zapadni dio zaljeva. Zapadna obala je prelijepa, s uvalicama i mirnim plažama i kristalnim morem. Prekrasna pećina Haxhi Alia (gusara iz 17. stoljeća iz crnogorskog mjesta Ulcinj) nalazi se sjeverno od Karaburuna. Pronađeni su antički spisi na obroncima u blizini plaže Grama, čiji naziv navodno potječe od grčke riječi gramata. Pretpostavlja se da se tu nalazio drevni hram princeze Lede kojoj se prema starogrčkoj mitologiji bog Zeus ukazao u obliku labuda, a plod njihove ljubavi bili su božanski blizanci Kastor i Poluks i lijepa Helena Trojanska.