search

Tirana - vile, kuće i apartmani

Tirana je glavni grad Albanije i njeno političko, ekonomsko i kulturno središte. Grad je smješten na jugu doline rijeke Ishm, 30 km od Jadranskog mora, podno obronaka planine Dajti. Osnovana je 1614. godine od strane turskog vladara, Sulejmana Paše Barđina. Zato su prve građevine bile džamija, pekarnica i kupelj, uz nekoliko trgovina. Kip osnivača grada ukrašava centar Tirane i njen glavni trg Skenderberg, koji je dobio ime po narodnom heroju, a po njemu su i mnoge druge znamenitosti dobile naziv, pa tako i čuveni konjak. Grad se širio tijekom 18. stoljeća i vladavine Turaka,  a mnoge su građevine nastale u doba talijanske vladavine, kada su poznati talijanski arhitekti željeti oblikovati grad u čast Mussolinijevog režima. No, mnogi su narodi boravili ovdje i prije osnutka samog grada, a o tome nam svjedoče ostaci naselja iz paleolitika, mozaik za koji se vjeruje da potječe iz rimske kuće iz 3. stoljeća, te kršćanska bazilika iz 5. stoljeća, kao i ostali spomenici iz vremena Bizanta. 

Kultura

Tirana je jedan od najvećih gradova Balkana, a grad zajedno s okolicom broji preko 800.000 stanovnika. Ovdje se nalaze brojni muzeji, kazališta, značajne institucije, Narodna knjižnica, umjetničke galerije. Tirana je zabavno središte i centar trgovačkih djelatnosti. U zadnje se vrijeme razvija i turistička djelatnost te kultura barova i restorana. S mnogih lokacija moći ćete uživati u prekrasnom pogledu, najpoznatiji je svakako onaj iz restorana i bara Sky Club, smještenog u kupoli koja se polagano okreće na vrhu nebodera Sky Tower. Za ljubitelje mirnijih mjesta preporučamo pogled s Groblja mučenika, na kojem je spomenik Majci Terezi.  Kad god posjetite Tiranu u Albaniji vrijeme će vas sigurno poslužiti, s obzirom da Tirana spada u najsunčanije gradove Europe, sa čak 2,544 sunčanih sati u godini.

Zabava

Sigurno je da se grad i sama Albanija sve više otvaraju zapadu, a taj se utjecaj može vidjeti u mnogim stranim, posebice talijanskim restoranima i trgovinama svjetskih marki. Napredak je postignut i renoviranjem pročelja zgrada i regulacijom u izgradnji, jer dok centar grada izgleda kao bilo koja svjetska metropola, okolica je desetljećima rasla bez plana. Danas su se svi važniji portali koji prate trendove u putovanjima i otkrivaju čari dalekih i nepoznatih lokacija već dotakli u svom pisanju i Tirane, kao jedne od nezaobilaznih destinacija čija najbolja vremena kucaju na vrata, a duh napretka se osjeća u zraku. Posjetitelji i razni putopisci složili su se da je Albanija izašla iz svoje izolacije i zaista je vrijedna posjeta, posebno zbog svojih prirodnih ljepota i prekrasne rivijere koja svojim festivalima privlači sve više mladih.

Zanimljivosti

Van urbanističkog središta naći ćete zanimljivosti i na obližnjoj planini Dajti, koja je proglašena nacionalnim parkom Albanije. Do Dajti se stiže cestom i žičarom, koja od centra grada do vrha vozi samo 15 minuta, pružajući veličanstven pogled na Tiranu i prekrasnu okolicu. Dajti Ekspress je duga 4670 metara, s visinskom razlikom od 812 metara i prosječnim nagibom od 19 %. Nacionalni park Dajti obuhvaća brojna 200-godišnja stabla bukve i hrasta, a stanište je planinskog orla i sove, mrkog medvjeda i sivog vuka, kao i brojnih vrsta riba.

Zbog blizine prekrasne rivijere, netaknute prirode i sve modernije metropole, možemo reći da je Tirana grad koji će zadovoljiti svačiji duh, onoga željnog zabave i onoga željnog odmora, što je odlika vrhunskih destinacija.