search

Sarande - sunčani grad na Jonskom moru

Sarandë ili Saranda je grad u lijepom zaljevu Jonskog mora na jugu Albanije. Šira je regija omiljeno turističko odredište zahvaljujući svojoj lokaciji samo nekoliko desetaka kilometara od kopnene granice s Grčkom i samo nekoliko nautičkih milja od grčkog otoka Krfa, svojoj odličnoj klimi s tri stotine sunčanih dana u godini, ljubaznom stanovništvu te mješavini kultura, jer se ovdje s albanskim prožimaju grčki i povijesni turski uplivi.

Središte Sarandë

Središte Sarande živahno je i dinamično središte pravog sredozemnog gradića s lijepom šetnicom obrubljenom kućama, zgradama i mediteranskim raslinjem. U samom središtu mjesta ne nalazi se samo trajektna luka koja brzom brodskom linijom povezuje središte Sarande i otok Krf na kojem se nalazi i međunarodna europska zračna luka, već i lijepe pješčane i šljunčane plaže. Tu ćete pronaći i nekoliko trgovačkih centara i cijelo mnoštvo lokala i restorana koji nude lokalne specijalitete, a u Sarandi morate kušati morske plodove, osobito kozice.

Plaže Sarandë i okolice

Cijela regija Saranda odlikuje se niskom krajolikom koji uokviruju planine koje se spuštaju prema Jonskom moru. Radi se o razvedenoj obali cijelog sklopa uvala, plaža, stjenovite obale i brda na kojima se uzdižu drevni maslinici i plantaže agruma, osobito limuna. Uz omiljene plaže u samom gradu, postoje brojne druge. Sjeverno leži plaža Lukovë do koje se spuštate pješčanim stazicama, a okružuje je bujno zelenilo. Najomiljenija i svjetski najpoznatija plaža ne samo regije Saranda već i cijele Albanije je Ksamil koji se nalazi nekoliko kilometara južno od grada, gdje vas čeka fini bijeli pijesak, zeleni otočići i tirkizno more.

Znamenitosti Sarandë

Željni kulturnih i povijenih znamenitosti neće ostati prikraćeni u gradu Sarandë. Samo ime, koje na grčkom znači broj četrdeset, svjedočanstvo je burne povijesti, a legenda govori o četrdeset redovnika ratnika koji su odbili islamizaciju i ostavljeni su ovdje da umru od hladnoće i gladi kao mučenici. Posjetite antički lokalitet s drevnim gradom Butrintom, gdje možete vidjeti krstionicu i grčki amfiteatar, a postoji i istoimeni nacionalni park. Još jedan lokalitet u blizini se nalazi na popisu UNESCO-ve baštine, a to je selo Gjirokastra u kojem vrijeme kao da je stalo u Osmanlijskom carstvu. Odličan pogled na grad pruža se iz dvorca Lekursi, a u njegovoj blizini se nalazi i Samostan četrdeset svetaca. Odvezete li se dvadesetak kilometara u unutrašnjost, doći ćete do izvora Plavo Oko koje je ne samo lijepo izletište već i prirodni fenomen.

Pregledajte ponudu kuća i apartmana, rezervirajte svoj smještaj u Gradu Sarandë i provedite odmor iz snova u Albaniji!