search

Borsh - najdulja plaža Jonskog mora

Na širem području Sarande na jugu Albanije nalazi se mjesto Borsh s najduljom pješčano-šljunčanom plažom Jonskog mora. Radi se o više od sedam kilometara s brojim zabavnim sadržajima, zelenilom i raznim kutcima za sve ukuse i uzraste. Ovdje se živi za turizam i područje je puno objekata na plaži. Kamo god da se okrenete, vidjet ćete suncobrane i nasmiješene ljude. Ovdje se nalazi pretežno muslimansko stanovništvo, a govor se simpatičnim labskim dijalektom koji pripada jednom od glavna četiri albanska narječja, toskijskom, ali s nekim posebnostima, poput nazalnih elemenata.

Povijest mjesta Borsh

Borsh je malo mjesto s dvije i pol tisuće stanovnika i bogate povijesti. Ovo je područje bilo naseljeno još od paleolitika, a dva tisućljeća prije naše ere ovamo su se doselili Dorani koji su osnovali Epir, drevnu državnu tvorevinu koja je u dvadesetom stoljeću podijeljena između Grčke i Albanije. Nakon ratnih sukoba tijekom Trećeg makedonskog rata, u drugom stoljeću naše ere potpada pod Rimsko carstvo. Slijede bizantska te osmanlijska vladavina sve do podijele u prošlom stoljeću. Zato imate priliku istražiti brojne ruševini različitih vladara i vladavina koje su se ovdje smjenjivale tijekom nekoliko tisućljeća.

Odmor u mjestu Borsh

Pješčano-šljunčani pojas proteže se uz more duljinom sedam kilometara, praktički od jednog do drugog kraja mjesta Borsh. Slavno je ne samo zbog svoje ljepote i najdulje plaže na Jonskom moru, nego i zbog ljubaznih domaćina te vrhunskog maslinovog ulja. Zanimljivo je što od Dubrovnika do Borsha ima 120 km manje vožnje nego npr. Na relaciji Dubrovnik-Zagreb, a u obližnji grad Vloru možete stići i trajektom iz talijanskog Brindisija. Možda vam nije poznato da se grčki otok Krf s međunarodnom zračnom lukom nalazi samo 30 minuta vožnje trajektom koji stiže upravo u Sarandu.

Kada ste posljednji put ljetovali na plaži duljoj od sedam kilometara? Ne sjećate se? Vrijeme je da pregledate našu ponudu kuća i apartmana u Albaniji i nađete upravo ono što vam treba u malom mjestu Borsh.