search

Saranda - kuće i apartmani

Saranda je gradić smješten na jugu Albanije u prekrasnom zaljevu između Jonskog mora i planina. Poznat je po prelijepim plažama i čistom plavom moru, koje je posebno zanimljivo roniocima zbog biljne i životinjske raznovrsnosti. Grad Saranda udaljen je svega 26 kilometara od granice s Grčkom.

 Na grčkom jeziku Saranda znači 40, a odnosi se na spomen četrdesetorici ratnika koji su brutalno ubijeni od strane cara Licinija, jer nisu htjeli odstupiti od svoje kršćanske vjere. Pripadali su 12. rimskoj legiji, legiji naoružanoj svjetlošću, a narod i crkva su ih proglasili svetim i njima u čast izgradili brojne crkve. Iz istog razloga, broj 40 je i sveti broj u kršćanstvu. Saranda je sagrađena u obliku amfiteatra koja čine tri paralelna puta. Četiri niza stuba vode od vrha brda do grada i njegovih šetnica. Tri rijeke protječu kroz Sarandu, a to su Bistrica, Pavlla i Kalasa.

Zanimljivosti

U jugoistočnom dijelu grada nalazi se tvrđava Lekures, s koje se pruža divan pogled na grad. Nakon 1990. godine grad je uređen u modernom stilu, sagrađeni su hoteli, te šetnica s drvoredom palmi. Zbog ugodne mediteranske klime, odličnog položaja na Jonskoj obali i brojnih kulturnih zanimljivosti, Saranda je postala jedna od najzanimljivijih turističkih mjesta Albanije koje svake godine privlači sve veći broj turista. Ono što je zanimljivo napomenuti jest da Saranda ima preko 300 sunčanih dana godišnje, što je dovoljno dobar razlog za odabir lokacije za godišnji odmor. Turistički centar, Saranda resort, pretvoren je u luku za turiste i putnike, a nove ceste spajaju Sarandu s mjestima duž obale, što je uvelike doprinijelo povećanju broja turista.

 Poznato ''Plavo oko''- Syri i Kaltër, izvor je vode i prirodni fenomen koji morate posjetiti dok ste na godišnjem odmoru u Albaniji. Nalazi se u blizini mjesta Muzinë na nadmorskoj visini od 177metara. Izvor dubine preko pedeset metara poznat je zbog bistre plave vode koja ispušta mjehuriće. Ispod izvora nalazi se jezero površine 9 hektara, a ujedno je i izvor rijeke Bistrice koja se ulijeva u Jonsko more. U blizini izvora nalaze se restorani u kojima možete kušati razne tradicionalne specijalitete.

 Osim prirodnih ljepota Albanija nudi i brojne kulturne znamenitosti. Možete posjetiti obližnje arheološko nalazište Butrint ili Manastir Svetog Nikole iz 11. stoljeća. Manastir obuhvaća kompleks jedinstvenih građevina. Neke od najljpših malih pješčanih plaža s otočićima naći ćete u Ksamilu.

Gastronomija

Albanska kuhinja je prepoznatljiva po izvanrednom okusu, a na nju su utjecale s obzirom na geografski položaj, turska, grčka i talijanska kuhinja. Morski specijaliteti, pogotovo školjke morate kušati dok ste u Sarandi jer se ovdje ljudi bave uzgojem školjki i poljoprivredom, stoga ćete uz školjke svakako moći uživati i u svježem lokalnom povrću. Među omiljenim bezalkoholnim pićima Albanaca su „boza“ (osvježavajuće piće od kukuruza), koja se najčešće pije u sjevernoj Albaniji, posebno u Kuksu, kao i „rehani“ piće od soka od grožđa, koje je tipično za središnji dio Albanije. Skenderbeg je čuveni albanski konjak izuzetnog ukusa.

 Izaberite smještaj iz naše ponude i uživajte u čarima albanske kuhinje, prirodnim ljepotama Sarande i okolice, provedite nezaboravan godišnji odmor u Albaniji!