search

Pogradec - odmor na Ohridskom jezeru

Na jugozapadnim obalama Ohridskog jezera u Albaniji nalazi se lijepi grad Pogradec. Šire gradsko područje s više od šezdeset tisuća stanovnika nudi sve što vam može zatrebati na odmoru. Lijepo jezero uz odlične i uređene pješčane plaže nudi i brojne aktivnosti za sve uzraste na nadmorskoj visini 720 m, a zbog njega su ljeta svježija od onih ostatku zemlje. U drevnim je vremenima ovo bilo omiljeno odredište roditelja rimskog cara Justinijana, a čak nekoliko stoljeća prije njih stvoreni su prelijepi mozaici na poluotoku Lin u istoimenom selu. Pogradec je od davnine njegovao obiteljski turizam.

Arhitektura u Pogradcu

Iako je grad Prvog svjetskog, Talijansko-grčkog (1940.-1941.) i Drugog svjetskog rata bio oštećivan, sačuvan je velik broj autentičnih kuća, a osobito su ljupke uske, popločane ulice u pješačkoj zoni u samom središtu. Arhitektura manjeg prizemlja i širih viših katova starih kuća koja je tipična ne samo za ovaj dio Albanije, već i u drugim zemljama južnog i istočnog Balkana. Fasade svih boja će vas oduševiti kao i male trgovine i kafići.

Ohridsko jezero

U Ohridskom jezeru, najdubljem jezeru ne samo Albanije, već i Europe, i na njegovim obalama možete uživati u raznim aktivnostima. Unajmite čamac, prošećite promenadom koja se proteže uz plažu, vozite bicikl, a obvezno kušajte lokalne specijalitete. U jezeru živi približno dvije stotine endemskih biljnih i životinjskih vrsta od kojih su neke stare do trideset milijuna godina, a na ostatku planeta su već izumrle. Među njima se posebno ističu Ohridska pastrva i Ohridska spužva

Zanimljivosti oko Pogradca

Ne  propustite posjetiti brojna arheološka nalazišta i druge povijesne lokalitete. Ovo je područje bilo naseljeno još u neolitiku, a kasnije su se tu naselila ilirska plamena koja su podigla dvorac Pogradec na uzvisini 870 m nad morem. Možete otići na izlet brodom na izvore Drilona koji poslije tvore moćnu rijeku Drim (Drini).

Pogradec je prekrasan grad za opuštajući odmor na svježem zraku, a opet blizu velikog jezera u kojem možete zaplivati. Za samo nekoliko minuta već možete posjetiti planine i čistu prirodu, a nakon toga se vratiti u udobnost svih sadržaja koje nudi ovaj lijepi grad. Pregledajte ponudu kuća i apartmana i provedite odmor u Albaniji.