search

Ohridsko jezero - kuće i apartmani

Ohridsko jezero je prekrasno jezero smješteno između dvije države, Makedonije i Albanije. Sa svojom maksimalnom dubinom od 288 m jedno je od najdubljih jezera Europe, a po nastanku je i jedno od najstarijih. Predstavlja jedinstveni ekosustav od svjetskog značaja te je stoga od 1979. godine uvršteno na listu svjetske baštine od strane UNESCO-a.

Ohrid

Okrunjen dvjema planinama, na istoku Galičicom i na zapadu Jablanicom, čiji vrhovi prelaze 2000 m nadmorske visine, čini jedinstven pejzaž i prirodno stanište preko 200 endemskih vrsta.

 Albanska je obala Ohridskog jezera duga skoro 32 km, a jedini je veći gradić na ovom prostoru Pogradec sa oko 40.000 stanovnika. Posjetitelji će naići i na manja mjesta čije se stanovništvo bavilo ribolovom, međutim danas se stanovništvo sve više bavi turizmom. Ljepota prirode, klimatski uvjeti i kulturna baština odlike su ove lokacije koja će svojom posebnošću osigurati posebno mjesto u vašem sjećanju.

Sliv Ohridskog jezera zauzima površinu od oko 2.600 km2 i u njemu se nalazi oko 40 rijeka. Više od 20 % vode dolazi od Prespanskog jezera koje je udaljeno samo desetak kilometara od ovog jezera i koje se nalazi na oko 150 m višoj nadmorskoj visini. Okolica je zbog iznimnosti krajolika jezera proglašena nacionalnim parkom, međutim područje oko oba jezera ponudit će odmor vašoj duši zbog prekrasnih panoramskih pogleda od kojih zastaje dah. Stanovnici kažu da je Ohridsko jezero bilo i omiljeno ljetno odredište roditelja rimskog cara Justinijana koji bi boravili u mjestu Lin na istoimenom poluotoku. Osim veličanstvenog pogleda, ovdje ćete vidjeti i mozaike bizantske bazilike koji potječu iz 7 i 6. stoljeća prije nove ere i uvršteni su na UNESCO-vu listu svjetske baštine, s izvanrednim ukrasnim kompozicijama, koji podsjećaju na mozaike drevnog Drača. Pretražite našu ponudu i pronađite idealan smještaj u Albaniji za svoj odmor iz snova.

Pogradec

Pogradec nudi najviše mogućnosti smještaja, a gostoprimstvo lokalnog stanovništva iznenadit će vas, kao i odlična hrana. Udaljen samo 139 km od Tirane, glavnog grada Albanije, odiše svojevrsnim mirom i skladom, pa su ovdje stvarali svoja djela najpoznatiji albanski pisci, poeti i umjetnici, a povijesni ostaci govore nam da su ljudi oduvijek boravili na ovim prostorima. Sam grad smjestio se podno ilirske tvrđave Encheleanae, dok je područje bilo poznato pod rimskim nazivom Lyhnidas, odnosno jezero svjetlosti. Danas se grad i okolica sve više okreću zapadu, pa ćete i ovdje naići na pomodna mjesta i lokale, uređene plaže, a možda ćete i prisustvovati jednom od brojnih festivala: Kazalištu lutaka, Danu jezera, Balkanskom festivalu filma i hrane, Festivalu vina u prosincu. Blaže zime i ugodne jeseni, prekrasna proljeća, topla ljeta pogodna i za plivanje i za planinarenje, čine Ohridsko jezero zanimljivim odredištem u bilo kojem terminu, kada god osjetite da vam je potreban predah od svakodnevnice i odmak od uobičajenih stvari.