search

Drač - kuće i apartmani

Drač (albanski Durrës) jedan je od najstarijih gradova te drugi po veličini gradova u Albaniji. Drač je danas razvijeno turističko mjesto, s brojim hotelima, restoranima, kafićima, a krase ga duge pješčane plaže. Autocestom je povezan s Tiranom, koja je udaljena samo tridesetak kilometara. Drač je krajem prvog desetljeća 21. stoljeća doživio ne samo industrijski već i turistički procvat. Obnovljena je infrastruktura, uređene su brojne pješčane plaže sa sadržajima za posjetitelje. Drač je odličan izbor za obiteljski odmor, ali i odmor s prijateljima. Potražite apartmane u Draču u našoj ponudi i odlučite se za odmor u Albaniji.

Povijest

Prvotno ime grada je bilo je Epidamnos, a osnovali su ga 627. godine prije nove ere grčki kolonizatori s Korinta i Krfa. Nalazi se na ulazu u Jadransko more što mu je davalo veliki značaj u povijesti, osobito u vrijeme stare Grčke i Rima. U njemu se nalazi velika arena iz 2. stoljeća, kada je bio centar rimske provincije Epirus Nova. Bizantu je pripadao za vrijeme srednjeg vijeka. Kasnije su ga posjedovali Mlečani, a Turci su ga zauzeli 1501. godine. Stoljećima je Drač bio najveća luka u europskom dijelu Turskog carstva. Albanija je nakon Drugog svjetskog rata vratila svoju nezavisnost, proširila luku i obnovila grad.

Zanimljivosti

Drač je danas uz Sarandu i Vloru, najrazvijenije turističko mjesto u Albaniji.  Nekoliko trajekata prometuje svaki dan prema Italiji. Na južnom dijelu, uz plažu, izgrađeno je mnogo turističkih sadržaja. U blizini se nalazi zračna luka, što dodatno pojačava turistički razvoj.  Ono što svakako morate posjetiti dok ste u Draču je rimski amfiteatar koji datira iz 2. stoljeća i jedan je od najvećih na Balkanskom poluotoku. Nalazi se u centru grada, eliptičnog  je oblika, a samo pola amfiteatra je iznad zemlje. U 10. stoljeću su na njegovoj površini sagrađeni kapelica i groblje. Dio galerija, stube i arena mogu se posjetiti. Amfiteatar je otkriven 1966. Zbog razornog potresa danas je iskopana samo trećina antičkog grada. Uz amfiteatar možete posjetiti i Arheološki muzej gdje ćete svjedočiti bogatoj kulturnoj baštini. Drač još uvijek ima poznato Rimsku kupelj, koja je u punoj funkciji – kupaonice s toplom i hladnom vodom. Ako ste ljubitelj konjaka, ovdje ćete moći kušati najbolji konjak na svijetu, jer se u Draču se nalazi i najstarija tvornica čuvenog albanskog konjaka.  Konjak nastaje od alkohola zrelog grožđa, a ime je dobio po albanskom nacionalnom heroju Đurađu Kastriotu Skenderbegu.

Plaže

Danas je Drač grad s približno 115.000 stanovnika, turističko središte i najveća luka u Albaniji. Ispod starog grada razvio se novi obnovljeni dio sa brojnim sadržajima i šetalištima. Na južnom dijelu, nedaleko od centra je velika prelijepa pješčana plaža, koja se proteže čak 40 km, te je okružena brojnim restoranima u kojima ćete moći kušati jela od morskih plodova. Odaberite savršen smještaj u našoj ponudi, kušajte morske specijalitete i tradicionalnu albansku kuhinju i konjak, te uživajte u nezaboravnom odmoru u Albaniji!