search

Albanska Rivijera - kuće i apartmani na najljepšim plažama Albanije

Albanska Rivijera poznato je turističko područje između Vlore i Sarande. Geopolitički pripada širem vlorskom području, no glede na posjećenost i popularnost zaslužuje poseban osvrt. Istaknuta naselja odnosno lokacije na Rivijeri su Palasë, Dhermi, Vuno, Jalë, Himarë, Borsh i Porto Palermo u blizini kojeg je i poznati Qeparo. Pregledajte našu ponudu i pronađite apartman iz snova za svoj odmor u sunčanoj Albaniji.

Himara

Himara (Himarë) se nalazi u jugozapadnom dijelu planinskog vijenca Akrocerauni (2045 m) koji se uzdiže nad Jonskim morem, nacionalnog parka Llogara na sjeverozapadu i prema granicama rijeke Borsh na jugozapadu, uključujući neke od najljepših plaža koje su pravi biseri Jonske rivijere u Albaniji. Nastavljajući put od Vlore prema jugu uz uživanje u panorami Krfa i pučine prema Italiji dolazite do gradića Himare: Stare Himare na uzvisini te Nove Himare u zaljevu Spilla. Himara obuhvaća brojna sela visoko na obroncima planina koja su tamo smještena zbog obrane od napadača tijekom stoljeća, a danas se život pomiče prema obali. Vrhovi Tsika, Avgo i Messimeri sjajan su izazov za svakog planinara, no obronka i staza ovdje ima u izobilju i za početnike i za one iskusne planinare i penjače u Albaniji.

Sela na Rivijeri

Mala ravnica pred Himarom ima otvorenu plažu, a lokacija je poznata i po izvoru svježe vode. Glede na to da je to područje naseljeno već više od tri tisuće godina, u njemu vam neće nedostajati kulturnih ni povijesnih znamenitosti, jer razni tragovi civilizacije prožimaju cijelu regiju. Jedna od njih je bizantska crkva Bogorodice Kasiopitre koja se nalazi ispred urušene zgrade Vladičanskog dvorca na čijim se mramornim vratnicama nalazi reljef bizantskog dvoglavog orla, a taj je dvorac niknuo na temeljima drevne građevine za koju se vjeruje da je nekoć bio Apolonov hram. Na padinama planine možete posjetiti samostan Panagia Athaliotissa, predivnu lokaciju do koje se stiže samo pješice. U blizini je i bijeli samostan Panagias Drimadon specifične arhitekture, a nalazi se na uzvisini iznad sela Dhermi. Prava lokacija za posjetitelje koji vole kulturne znamenitosti je luka Gramata, koja se nalazi na oko 30 minuta plovilom sjeverno od sela Dhermi i obalnih stijena Palasë. Tu ćete naći napise na starogrčkom jeziku, slovima i simbolima. Gramatu se može usporediti s muzejem na otvorenom u iznimno lijepoj luci, a prilaz Gramati moguć je samo morskim putem. Rezervirajte svoj apartman ili kuću za odmor i otkrijte lijepu Albaniju.

Plaže i Porto Palermo

Himara je poznata po divnim, većinom šljunčanim, plažama, te pokojoj pješčanoj. Spilla, glavna plaža na Himari, ljeti je omiljeni cilj posjetitelja. To je najveća plaža albanske rivijere, a duga je čak 6 km. Postoji nekoliko klubova, diskoteka i restorana koji su nanizani duž plaže. Selo Borsh se nalazi nekoliko stotina metara od obale. Zadnje primorsko selo na prekrasnoj albanskoj rivijeri je seoce Lukova koje je poznato diljem svijeta po prelijepim vizurama kaskada s maslinicima i nasadima citrusa, ali i prekrasnoj plaži. 2 km od Lukova naći ćete još jednu omiljenu plažu, Buneci. Njen kontrast je bijela stjenovita obala zaljeva Kakome u kojem broj podvodnih špilja. Selo Dhermi je drugo selo koje putnici vide nakon što iziđu iz perivoja nacionalnog Parka Llogare, svakako jedna od najljepših destinacija Albanije.  Selo Dhermi ima poseban značaj zbog svoje izvorne južnjačke arhitekture usred mirisnog sredozemnog zelenila. Visoke planine u zaleđu, prekrasni pejzaži maslinika, kanjona, litica koje se izdižu iz mora. Ne smijete propustiti posjetiti nevjerojatno očuvanu povijesnu tvrđavu Porto Palermo, a nedaleko nje se možete razveseliti na lijepim plažama sela Qeparo. Sudjelujete u nekom od organiziranih sportova ili igara na vodi, posjetite školu ronjenja i svladajte ronilačke tehnike. Rerezvirajte svoj apartman ili kuću za odmor iz snova u Albaniji.