search

Apartmani Albanija

Albanija je udaljena niti dvjesto kilometara vožnje od Dubrovnika. Zašto se ne biste zaputili na sunčani jug pun pješčanih plaža i povoljnih cijena jadranskom magistralom do kraja Jadrana? Albanija je smještena između Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Grčke. Albanija ima nekoliko međunarodnih zračnih luka, a ne zanemarimo onu na grčkom otoku Krfu koji je upola manje udaljen od omiljenog albanskog turističkog središta Sarande nego što je na primjer Brač udaljen od Splita. Najsjeverniji veliki albanski grad Drač (Durres) ima međunarodnu trajektnu vezu s Brindisijem u Italiji pa tako možete kombinirati više odredišta na svom sredozemnom odmoru. U Draču se nalazi najveći antički amfiteatar na cijelom Balkanu. Albanska obala leži na spoju Jadrana i Jonskog mora. Ovdje ćete pronaći i takozvane albanske Alpe – Prokletije. U sjevernoj Albaniji na njima leži najviši vrh Dinarida na 2694 metara nadmorske visine, a zove se Jezerski vrh (albanski Maja Jezerce). Rezervirajte kuću za odmor ili apartman i ne propustite posjetiti ovu lijepu zemlju dok još uvijek ima svoj izvorni šarm. Doista nije daleko, a može vam ponuditi sasvim drugačiji odmor na Sredozemlju.

Kuće za odmor Albanija

Kuće za odmor Albanija

Drač (Durres) je sigurno jedna od omiljenijih, a sigurno jako razvijenih turističkih odredišta u Albaniji. Taj je drevni grad utemeljen još u sedmom stoljeću prije nove ere. Legenda kaže  da ga je osnova ilirski car, a sigurno se radi o jednom od najstarijih europskih gradova. Danas je Drač najveći grad sjeverne albanske obale, najveća albanska luka i omiljeno ljetno odredište puno uređenih pješčanih plaža s popratnim sadržajima poput trgovina, restorana, kafića i ponude sportova. Pitome plaže i dugi plićaci idealni su za obiteljski odmor s manjom djecom. Drač je omiljen među Albancima koliko i među stranim posjetiteljima koji tek otkrivaju lijepu Albaniju.

Apartmani Albanija

Smještaj Albanija

Jadransko more i Jonsko more u Albaniji skrivaju brojne pješčane i šljunčane plaže koje ćete otkriti na svom putovanju. Čeka vas bistro more dugih plićaka, ali i dramatičnih stijena sa špiljama koje možete istražiti na izletima brodom. Na sjeveru prevladavaju uređene pješčane plaže koje preko obalnog nacionalnog parka Divjaka-Karavasta postaju zanimljive šljunčane kroz središnji dio albanske obale kojem slijedi Albanska Rivijera s nacionalnim parkom Llogara i manjim mjestima i selima u kojima imate restorane, trgovine i uređene plaže, a neposredno nakon njih slijede tradicionalne albanske kuće i netaknuta priroda. Na samom jugu vas čeka lijepi grad Saranda u okolici koje leži selo Ksamil s vjerojatno najljepšom plažom i otočićima Albanije. Lijepi Ksamil leži u nacionalnom parku Butrint u kojem se nalazi antičko arheološko nalazište pod zaštitom UNESCO-a. Krenete li u unutrašnjost otkrit ćete i ostale nacionalne parkove i parkove prirode, među kojima su stare jezgre Berata i Gjirokastre koje su također na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

Smještaj Albanija

Putovanje Albanija

Rezervirajte svoju kuću za odmor ili apartman i tako započnite svoje planiranje odmora u Albaniji. Posjetite spomenuta smjesta pod zaštitom UNESCO-a. Gjirokastra je grad nevjerojatne baštine koji ima i značajnu grčku zajednicu. Radi od iznimno rijetkom i dobro očuvanom primjeru grada otomanske arhitekture. Nazivaju ga i kamenim gradom zbog krovova prekrivenih sivim kamenim pločama. Iako su brojni drugi gradovi u Albaniji uništeni kroz turbulentne povijesne promjene, ovaj je ipak ostao reprezentativan i radi se o mjestu vrijednom posjeta. Čak možete vidjeti 1957. prizemljeni američki izviđački vojni zrakoplov koji je izložen na panoramskom vidikovcu. U gradu se nalazi više od dvadeset muzeja, a dom je i Festivalu narodne glazbe. Berat je uz Gjirokastru drugi albanski grad muzej. Nazivaju ga gradom tisuću prozora, vjerojatno zbog tisuća kvadratnih prozora karakterističnog lokalnog stila. Bizantska crkva, kule i još neke tvrđave uokviruju ovaj grad muzeja. Olovna mošeja iz šesnaestog stoljeća s iznimno zanimljivom kupolom dominira središtem grada.

Albanija plaže

Albanija i njene prirodne ljepote

Postoji određena prednost u činjenici da možda suvremenim sadržajima i razvojem zaostaje za ostatkom Europe, ali uopće ne sumnjamo da je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Albanija uspjela zadržati izvornost većine svojih prirodnih blaga i ljepota. Nedaleko glavnog grada Tirane nalazi se Dajti (Mali i Dajit) nacionalni park i planina. Najvišeg vrha 1613 metara nad morem zimi je često prekrivena snijegom i zato je omiljena među lokalnim stanovništvom, ali i turistima. Ne treba naglašavati da se radi o prekrasnoj planini u svim godišnjim dobima. Postoji gondola koja vas vodi do izletišta na visini s panoramskim pogledom gdje se danas nalaze restorani. Diljem Albanije možete uživati u brojim aktivnostima na otvorenom poput raftinga, vožnje kajakom ili kanuom, vožnje brodicom ili biciklom i planinarenja, jer ovdje doista ima prekrasnih kanjona i planina.

Albanija putovanje

Glavni grad Albanije

Tirana, glavni grad Albanije, koji leži nedaleko Drača sve je osim tmuran i dosadan. To je živopisan i živahan grad pun boja, zvukova i mirisa. U njemu se ne isprepliću samo različiti povijesni utjecaji i različite vjere prema kojima je Albanija uvijek bila tolerantna, već i tradicionalno i suvremeno. Fascinantni brojni muzeji, restorani, zeleni parkovi, crkve i mošeje čekaju da ih otkrijete. Obvezno posjetite Narodni povijesni muzej.

Odmor Albanija

Požurite i rezervirajte svoju kuću za odmor ili apartman u Albaniji i otkrijte je kao odredište za pravi odmor.