search

Predivne vile, kuće i apartmani Istra

Na 45 paraleli, na najzapadnijem dijelu Hrvatske, smjestila se zemlja dobrog vina, zavidne gastronomije i otvorenih ljudi – Istra, ujedno najbliži dio Mediterana središnjoj Europi. Istra je najveći hrvatski i jadranski poluotok, sa preko 3000km2, od kojih 90% površine pripada Republici Hrvatskoj, a jedan manji dio, državama Italiji i Sloveniji. Hrvatski dio čini čak 10 gradova i više od 600 sela. Istra je najveći jadranski poluotok. Kroz predivnu Istru teku tri rijeke: Mirna, Dragonja i Raša. U Istri na odmoru osjećati ćete se kao da se dok kuće. Ugodna klima, ljubazni domaćini, predivan krajolik i iznimno lijepe plaže i mjesta za užitak te gastronomija potpuno će vas promijeniti. Tko jednom posjeti Istru sigurni smo da će ponovno htjeti doći. Luksuzne NOVASOL vile i kuće za odmor smjestile su se na najbolje lokacije kako bi pružite gostima potpuni doživljaj. Rezervirajte NOVASOL kuću za odmor u Istri.

Smještaj u Istri

Karakteristično istarskog tlo, uvjetovalo je stvaranje obilježja posebnih vrijednosti, pa od brdovitog sjevernog ruba poluotoka, kroz njegovo središte do vapnenačke zaravni i morske obale, odnosno od takozvane Bijele, preko Sive, do Crvene Istre, možete naići na istarskog pastira, težaka, vinogradara, maslinara, ribara, prepoznatljivog po radišnom, skromnom i vedrom duhu, sačuvanih tradicionalnih vrijednosti, ali ujedno i suvremenog čovjeka, širokih svjetonazora.

smještaj istra

NOVASOL kuće za odmor  nalaze se u gotovo svakom mjestu u Istri. Istra je raznolika, te osim predivne obale i kuća tik uz more, ponosi se i svojom unutrašnjosti gdje je klima malo drugačija, a predivni zeleni krajolici, kućice na brežuljcima i u malim mjestima rustikalnog stila pravi su odabir za one koji žele mir i privatnost. Istra je zapravo maleni zaseban svijet izrazitog prirodnog i kulturnog bogatstva, kojeg jednostavno treba vidjeti, opipati, okušati i proživjeti! Ako želite posjetiti neke od gradova u Istri poput Pule, Rovinja, Poreča, Umaga ili Labina; apartmani s bazenom Istra možda budu za vas idealan odabir za ljetovanje. Pogledajte ponudu NOVASOL smještaj Istra na našoj stranici i odaberite najbolje za sebe. Odmor započinje u Istri!

luksuzni apartmani istra

NOVASOL u Istri nudi  luksuzne vile, vile za odmor, apartmane s bazenom kao i rustikalne kuće za odmor. Što god poželjeli sigurni smo da ćete pronaći baš u Istri. Odaberite smještaj iz NOVASOL ponude u Istri i uživajte u Istri na odmoru. Vile, kuće i apartmani u Istri iz NOVASOL ponude čekaju na vas. 

Povijest Istre 

Intrigantne činjenice o Istri, započinju još u začecima prapovijesti, kada čovjek nije bio na vrhu hranidbenog lanca, već strahopoštovanja vrijedni dinosaurus, čiji su tragovi nađeni u Balama, kraj Pule.

Ime Istra, dobiva po prapovijesnim stanovnicima ilirskog plemena Histrima, iz željeznog doba, odnosno I. tisućljeća pr.Kr., a od kojih potječu i prva gradinska naselja Istre. Zbog svojeg posebnog strateškog položaja, izlaza Srednjoj Europi na Mediteran, bila je na meti brojnih osvajača i svi oni su bar jednom dotakli Istru, ostavivši tako istarski poluotok ispisan tragovima triju europskih civilizacija, romanske, germanske i slavenske.

odmor istra

Od prapovijesti do danas, doživjela je i pretrpjela, nebrojene prevrate, kolonizacije, osvajanja, sukobe, ratove i diktature, počevši od 400.godine dolaskom Kelta koje se s vremenom asimiliralo sa Histrima, pripajanja velebnom Rimskom carstvu, nakon čije propasti su uslijedili Goti, zatim Bizantinci, preživjela je i prodor Avara i Slavena, zatim prevlast Franačke države, manipulacije raznih vladara, među ostalima i Venecije i Habsburgovaca, provalu Turaka, Napoleonove Ilirske provincije, prevlast Austrije, pretrpjela je razdoblje I. svjetskog rata, fašizma i II. svjetskog rata, te napokon početkom 90-tih godina, raspadom Jugoslavije, Istra čini jednu od 20 hrvatskih županija u samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj

Kulturno-povijesna baština Istre

Iz burne prošlosti proizlazi i bogata istarska kultura, otvorenost i tolerancija njenog stanovništva, koje se već stoljećima u suživotu sa drugim narodima, naučilo poštivati različitost. Kulturno-povijesna baština razasuta je diljem istarskog poluotoka, a ta znakovita znamenja prošlosti, današnji stanovnici Istre nastoje sačuvati, oplemeniti i osuvremeniti.

kuce za odmor istra

Zasigurno je vrijedno spomenuti prapovijesna nalazišta – Šandalj i Romualdovu spilju, antičke rimske spomenike – kao što je amfiteatar Arena, Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram u Puli, kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču iz 6. stoljeća, ostatke glagoljaša, srednjovjekovne kaštele i utvrde i tradicionalnu ruralnu arhitekturu suhozida i kažuna.

U svakom kutu Istre naići ćete na brojna svjetovna i sakralna zdanja; crkve, kazališta, freske, kule, zidine, pa i čitave srednjovjekovne gradiće koji su postali mjesto održavanja mnogobrojnih manifestacija, stoga se može uživati u širokoj paleti kulturnog stvaralaštva i susretanja, likovnih izložbi, književnih i gastronomskih susreta, znanstvenih skupova, koncerata i festivala, u jedinstvenom ozračju minulih vremena. 

Gastronomija Istre

Ribarska kuhinja priobalja, seljačka iz bogate i plodne unutrašnjosti, ili ona pastirska sa brda Ćićarije, jednom kušana istarska kuhinja, zauvijek ostaje negdje na nepcu, prepoznatljive originalnosti. Savršeno je nadopunjena istarskim vinima, aromatičnim, nježnim, bijelim vinima poput Malvazije, Muškata ili Chardonnaya, te robusnim i bogatim crnim vinima, kao što su Teran, Merlot ili Cabernet Sauvignon.

Među jelima koja su zasigurno zagolicala mnoge sladokusce izdvajamo; istarski brodet, koji se priprema od najmanje sedam vrsta riba i raznih školjkaša i plodova mora, gratinirane jakobove kapice, dagnje u pećnici, brancin u soli, taglioline s granciporom, zubatac u pećnici, sve začinjeno mediteranskim mirodijama i djevičanskim maslinovim uljem.

gastronomija istra

Unutrašnjost Istre nudi pak izobilje mesnih jela i tjestenina, poput istarske maneštre, pljukavca, janjetine pod čripnjom, slasnih kobasica sa kiselim kupusom, pršuta i ombola sa sirom i supom, fritaje sa gljivama ili šparogama, palente, divljači i raznih umaka od tartufa, sve to uz obvezan domaći, svježe pečeni kruh.

apartmani istra

Neskrivajući svoju strast prema pripremanju i uživanju u spremljenim jelima, Istrijani su brojne goste za svojim stolom ostavili zadivljene mirisima i okusima svojih specijaliteta, a za one hrabrije uvijek se ima i koja čašica domaće rakije – Loze, Biske ili Medice. U slast!

Zanimljivosti Istre

Istarski “Stonehenge”, je tajanstveni niz brežuljaka Mordele i Picugi, u blizini Poreča, sa kamenim blokovima koji upućuju na civilizaciju koja je na ovom području obitavala još daleko prije Histra. Nalazi koji o tome svjedoče stari su čak 4000 godina i potpuno su nalik kamenim krugovima u Engleskoj, Irskoj, Škotskoj, a je li riječ o sunčanom kalendaru, zvjezdanom opservatoriju ili o mjestu gdje su se prinosile žrtve još uvijek je neistraženo. NOVASOL vile za odmor u Istri bit će polazišna točka za razgledavanje kulturne baštine i ostalih zanimljivosti. 

apartmani istra

Slavna pulska arena – amfitetar cara Vespazijana, iz I.stoljeća, svojedobno je mogao primiti čak 20.000 gledatelja, koji su uživali u gladijatorskim i viteškim borbama, te borbama s divljim zvijerima. Plašt pulskog Amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih rješenja, onog vremena. Upravo su u Puli sačuvani rijetki elementi konstrukcije, takozvanog valerija koji je natkrivao arenu i štitio gledatelje od kiše i sunca. Zašto ne rezervirati apartman u centru Pule s pogledom na more ali i Arenu? NOVASOL apartmani komforni su i potpuno opremljeni za idealan odmor.

Za Istru karakteristična građevina su kažuni, građena u tehnici suhozida, od prirodnog kamena, bez prozora, okruglog oblika, sa stožastim ili stepenastim vrhom, koja je u prapovijesti služila za stanovanje, a kasnije za smještaj poljoprivrednog alata, te pastirima kao zaklon u vrijeme nevremena, ali i za nadgledavanje polja i vinograda u vremenu prije žetve, odnosno berbe jer se urod morao zaštititi od nasrtaja kradljivaca koji su svojevremeno bili učestali.

Nikako ne smijemo zaboraviti skromnog Boškarina, istarsko govedo koje je donedavno bio na rubu izumiranja, ali posebnim angažmanom i programom Istrijani su ga uspjeli očuvati. Iz istog razloga, spašavanja ovog goveda, koji može težiti preko 1000 kg, danas se njegovo meso može probati u samo biranim restoranima čiji kuhari moraju proći posebnu obuku i držati se određenih gastronomskih principa u spremanju jela od Boškarina.

kuce s bazenom istra

Cijenjeni istarski tartufi vrijedan su dio istarske gastronomije, ali možda niste znali da upravo Istra ima najveći tartuf na svijetu, težak čak 1,310 kg, zapisan među Guinessovim rekordima. Rezervirajte kuću s bazenom u unutrašnjosti Istre i krenite u lov na tartufe!

Kulturne i zabavne manifestacije Istre

  • ATP turnir Croatia Open - međunarodni „ATP“ turnir na kojem sudjeluju neki od najpoznatijih tenisača svijeta, održava se svake godine krajem srpnja i početkom kolovoza.

  • „Trka na prstenac“ u Barbanu – konjanička disciplina o kojoj najstariji zapisi sežu u daleku 1696.godinu, održava se pretposljednji vikend u kolovozu, još od 1976.godine.

  • Rovinjska noć – jedna od najposjećenijih primorskih fešta u Istri, bogate glazbene i gastronomske ponude, te raskošnim vatrometom na kraju večeri

  • Dani antike u Puli – tijekom kojih se slikovito dočarava život, odjeća, ples i drugi običaji iz antičkog vremena

  • Histria festival – tijekom kojeg se održavaju razni glazbeni i kulturni događaje u pulskoj areni, ali i drugim mjestima u Istri, održava se svake godine u srpnju i kolovozu.

  • Giostra Poreč – povijesni je festival noćnih turnira i baroknih plesova, održava se svake godine u Rujnu

  • Motovun Film Festival – festival filmova nastalih u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, održava se krajem srpnja u Motovunu

  • Dani tartufa – tijekom kojih je moguće sudjelovati u različitim feštama, sajmovima, licitacijama tartufa ili simpatičnom biranju i ocjenjivanju najvećeg i najljepšeg tartufa

  • Dani pršuta u Tinjanu – internacionalni sajam pršuta i drugih delikatesa

  • Festival hrvatskog i europskog filma u Puli – najstariji hrvatski filmski festival koji se održava u pulskoj Areni

  smještaj istra