Arriving on a Saturday will increase the number of available properties

Godišnji odmor u vili, kući za odmor ili apartmanu u Budimpešti

Kada dan započinje u Budimpešti, grad izranja u jednom posebnom svjetlu. Pešta na jednoj strani Dunava isijava blagim tonovima i bojama, dok se Budim na drugoj strani pokazuje u jakim i svijetlim tonovima. Dvorac Budim sjaji kao zlatom posut, a pred njim se proteže impozantni Lančani most. I dok se ovaj svjetski grad polagano budi iz sna, još uvijek imate vremena u miru ispiti svoju jutarnju kavicu.

 

Ali veoma brzo oživljavaju ulice dunavske metropole. Dva milijuna ljudi živi na mjestu nekadašnja tri naselja, Pešte, Budima i Óbuda, koja se 1872 g. ujedinjuju i tada glavni grad Madjarske zvanično dobiva naziv Budimpešta.

 

Dvije nasuprotne obale Dunava pokazuju velike medjusobne razlike i time daju karakteristično lice glavnom gradu. Na jednoj strani se nalazi Budim, smješten na dvije uzvisine, na jednoj je smješten Dvorac Budim, a druga je brežuljak Géllert. Pešta leži točno na drugoj strani Dunava, gdje je krajobraz ravan i nizinski.

 

Budimpešta očarava svojim posebnim šarmom, kojem doprinose mnoge stare gradjevine, prelijepa okolica u kojoj je smještena i bogat kulturni život. Mnogi dijelovi budimpeštanske obale Dunava su uvršteni na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne baštine.

 

Pri obilasku grada brzo ćete shvatiti , što je to što ljude na ovom mjestu toliko očarava. Već od 13. stoljeća je Budim kraljevsko sjedište. Svjedok tomu je i raskošna palača sa pripadajućom dvorskom četvrti, ali i mnoge druge gradjevine-spomenici kao što su: impozantna crkva sv.Matije, koja je svojedobno služila za krunidbe kraljeva, Ribarska utvrda, sa karakterističnim bijelim tornjevima, Lančani most , koji noću sjaji u blistavom svjetlu, upečatljiva Zgrada Parlamenta na samoj obali Dunava i najveća sinagoga Europe. Jednako interesantni za posjetitelje su i najduža pješačka zona u gradu Váci utca, kao i parkovi gradskog zabavnog parka na Margaretinom otoku. U velikim zatvorenim gradskim tržnicama možete kušati regionalne specijalitete, doživjeti životinje iz egzotičnih krajeva u jednom od najstarijih zooloških vrtova u Europi, ili posjetiti Veliki gradski cirkus, koji datira još s kraja 19.stoljeća.

 

Poseban doživljaj su i preko stotinu termalnih izvora sa izvorištima u samom gradu ispod kojega je nastao pravi podzemini labirint kilometrima dugog protočnog sustava. Nekoliko špilja se može i posjetiti i u monogobrojnim kupalištima uživati u ljekovitoj vodi koja u njima izvire.

 

 

Prelijep pogled na oba dijela grada, Budim i Peštu pruža se sa brežuljka Géllert, sa čijih terasa sa visine od 140 m možete uživati u prekrasnoj panorami grada i okolice.

 

Kao što vidite, Budimpešta je nevjerojatno raznolika i puna promjena. Krenete li u razgledavanje grada u toj avanturi će Vam pomoći najrazličitija sredstva javnog prijevoza, kao što je prva podzemna željeznica na kontinentu, bicikli-rikše ili žičare, koji spremno čekaju da Vam pokažu grad. Pri tome je uvijek vila, kuća za odmor ili apartman idealno polazište za Vaš godišnji odmor.